Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH danas je nakon sastanaka u Briselu izrazio optimizam u pogledu napretka zemlje na evropskom putu i dobijanja kandidatskog statusa naredne godine.

Džaferović je zajedno sa članovima Predsjedništva Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem danas imao sastanak sa sa Paulom Rangelom, stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, a potom i sa Charlesom Michelom, predsjednikom Vijeća Evropske unije u zgradi Evropskog vijeća.

“Postigli smo što smo željeli, ubrzali smo put BiH ka EU. Ono što je za mene jako važno je da će odnos institucija EU i BiH biti kontinuiran i stalan. Na nama je da ispunimo sve obaveze iz Mišljenja Evropske komisije. Predano se moramo okrenuti poslu i što prije uvjerimo institucije EU da radimo na 14 preporuka tim prije ćemo dobiti kandidatski status. Ako ovako budemo radili kao u proteklih nekoliko mjeseci, onda će to biti na ljeto iduće godine“, istakao je Džaferović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dodao je da se razgovaralo i o drugim temam, te da je EU obećala podršku u rješavanju migrantske krize i borbi protiv pandemije COVID-19.

“Kada su u pitanju regionalne inicijative na Zapadnom Balkanu EU ih podržava snažno. Te inicijative trebaju da budu pod okriljem EU i trebaju da budu korak ka članstvu zemalja Zapadnog Balkana u EU i neće biti zamjena za evropski put. BiH ima snažnu podršku od institucija EU i do nas je u BiH“, poručio je Džaferović i nastavio:

“Vjerujem da će sve institucije BiH, dati sve od sebe da ovu priliku iskoristimo. Ne bi smjeli da je ne iskoristimo. Već je zakazana sjednica Predsjedništva i vjerujem da ćemo usvojiti izjavu, proglas, poziv svim institucijama u BiH da se posvete istinskom ispunjavanju svih 14 uslova iz mišljenja.“

Prema Džaferovićevim riječima nijedno pitanje se neće riješiti samo od sebe nego je potrebno da se unutar BiH vodi dijalog.

“Naš put je evropski put, mi alternative nemamo. Što prije to uradimo biće nam svima bolje“, naglasio je Džaferović.

Ocjenu da je posljednji izvještaj o napretku BiH ka EU u posljednjih 16 mjeseci bio dosta negativan, Džaferović je objasnio da je takav zato što je BiH 11-12 mjeseci imala blokadu državnih institucija.

“Nadam se da više nikada nećemo doći u takvu situaciju. Uradili smo određene stvari u proteklih četiri do pet mjeseci. Ako budemo radili tako kao u proteklim mjesecima onda ćemo biti kredibilan partner EU. To nam je kazano na svim sastancima. Ovo je vrlo realno o čemu govorim“, zaključio je Džaferović.

Dodik: Mijenjati Ustav biće veoma teško, gotovo nemoguće

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je nakon sastanaka u Briselu kazao da je ponovo iskazano opredjeljenje evropskih institucija za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine, ali i iznesena brojna očekivanja koje Evropska komisija ima od ove zemlje.

“Mislim da ima dosta teških stvari, neke koje su mogle, već su urađene, a neke koje idu dotle da se mijenja Ustav biće veoma teško, gotovo nemoguće kao i dio eventualnog prijenosa nadležnosti na zajednički nivo u nekim evropskim pitanjima. To se pokušava već 20 godina, nije se desilo i mislim da se neće desiti ni sada. Ali, treba naći neku mjeru. Mislim da ovdje ima više razumijevanja za BiH kao složenu zemlju koja je suočena s mnogim unutrašnjim problemima“, kazao je Dodik novinarima.

Poručio je ipak da je potrebno prihvatiti određene inicijative kao što je “Mini Šengen” i veliki paket investicija za cijeli zapadni Balkan u visini od devet milijardi eura.

“Ne trebamo propustiti tu priliku i angažovati se na investicije, prije svega infrastrukturne, jer ovo je korisno za sve i treba to iskoristiti kao način da se rješavaju ti nagomilani problemi“, kazao je Dodik.

Istakao je da je u Briselu razgovarano i o pitanju migracija, napominjući kako su evropskim zvaničnicima kazali da migranti dolaze u BiH preko EU-a, odnosno preko Grčke i Bugarske, te da migranti u BiH predstavljaju ne samo socijalni, nego sve više i bezbjedonosni problem.

“Moj utisak je da sva pitanja koja se posmatraju odavde iz Brisela prema bilo kojoj zemlji zapadnog Balkana je reginalno i da se to posmatra kao čitav region sa specifičnostima zemalja. Kako će uspjeti u BiH, bit će naravno teško, zadiranje u osnove političkog sistema i ustavnog uređenja bit će nešto što će teško moći riješiti ova generacija ljudi. Ukoliko bude kruto zahtjevanje odavde, mislim da sav optimizam koji nosimo ovih dana može da bude izgubljen“, rekao je Dodik.

Napomenuo je da EU nema pravo da krivi BiH za loš pravosudni sistem.

“Nemaju pravo da krive bilo koga u BiH zato što su oni to uradili. Visoki predstavnik je nametnuo zakone, a EU je to zajedno s Amerikom podržavala. Danas vidimo da je to potpuno promašen sistem. Ne treba gajiti iluzije da ćemo mi tek olako legalizovati sve promašaje međunarodnog faktora u BiH zato što kao treba nešto brzo da se riješi. Treba otvoriti dijalog o čitavom pravosudnom sistemu, a te priče, kao zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), samo je zamazivanje očiju“, kazao je Dodik te ponovo da su pravosuđe kreirali stranci i da su oni krivi za stanje u pravosudnom sistemu BiH.