Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović predvodiće delegaciju BiH na obilježavanju 75. godišnjice od zatvaranja zloglasnog nacističkog logora Aušvica.

Program obilježavanja biće organizovan u ponedjeljak, 27. januara, jer su na taj datum 1945. godine vojnici Crvene armije oslobodili Aušvic, najveći koncentracijski logor nacističke Njemačke. U Aušvicu je ubijeno 1,1 miliona ljudi, među kojima je 90 odsto Jevreja.

Na komemoraciju povodom 75. godišnjice oslobođenja zatvorenika koncentracijskog logora Aušvic očekuje se dolazak delegacija iz više od 50 država svijeta, od kojih će mnoge predvoditi šefovi država.

Prisustvo centralnoj komemoraciji potvrdili su i predstavnici međunarodnih organizacija, među njima Savjeta Evrope, Evropskog savjeta, Ujedinjenih nacija i UNESKO-a.

Ove godine biće obilježena 20. godišnjica usvajanja Stockholmske deklaracije, u okviru koje je osnovana Radna grupa za međunarodnu saradnju u obrazovanju, sjećanju i istraživanju holokausta i 15. godišnjica od kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 27. januar ustanovila kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Oba događaja simbolično su se dogodila 27. januara, na godišnjicu oslobođenja Aušvica, te će u skladu s tim glavni memorijalni komemorativni događaj biti organizovan na Aušvic Memorialu.

Preživjeli iz ovog logora biće najvažniji gosti događaja, a organizatori očekuju da će prisustvovati oko 200 njih iz cijelog svijeta.

Zarobljenike u logoru nacisti su ubijali uglavnom u plinskim komorama plinom Ciklon B, dok su druge ubijali izgladnjivanjem, prisilnim radom i strijeljanjima. Ljudi su, takođe, umirali od katastrofalnih higijenskih uslova i medicinskih eksperimenata.

Kada su 27. januara 1945. godine vojnici Crvene armije kročili u Aušvic, pronašli su oko 7.000 preživjelih, koliko ih je preostalo nakon što su nacisti natjerali 60.000 zatvorenika na “marš smrti” prema drugim koncentracijskim logorima.