Bosna i Hercegovina je dobila podršku i apel Sjedinjenih Država za posvećeniji rad na reformskom putu i povratak ekonomskim reformama. To je ishod prvog dana posjete specijalnog predstavnika Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan i zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Matthewa Palmera našoj zemlji. U Sarajevu je održao nekoliko važnih sastanaka, a prvi je bio sa članovima državnog Predsjedništva.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da su danas on i njegove kolege Milorad Dodik i Željko Komšić imali veoma koristan i prijateljski sastanak s Matthewom Palmerom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i specijalnim izaslanikom State Departmenta za Balkan.

“Dobili smo ponovo podršku i apel da svi u BiH budemo posvećeniji na evropskom putu BiH, da budemo okrenuti prema budućnosti, kako bi se ova država što prije izgradila kao efikasna, funkcionalna, stabilna, sigurna, ekonomski prosperitetna, da građani ove zemlje svoju budućnost, pogotovo mladi ljudi, traže ovdje u BiH, a ne van nje“, kazao je Džaferović i dodao da je jedno od specifičnih pitanja bio razgovor o proslavi 25. godišnjice od postizanja Daytonskog mirovnog sporazuma:

“Sva tri člana Predsjedništva će biti posvećena tom procesu i zajedno ćemo osmisliti kako da obilježimo 25. godišnjicu Daytona i da proiciramo budućnost BiH. Upravo na ovom tragu, kako sam govorio, mirne, stabilne, prosperitetne, uređene, ekonomski razvijene zemlje.“

Prema Džaferovićevim riječima, razgovarali su i o pitanju odnosa procesa dijaloga između Srbije i Kosova i odnosa prema drugim državama u regionu.

“Jasno je kazano da taj proces nema nikakve veze ni s jednom državom u regionu i da se on tiče samo Beograda i Prištine. To je nešto što smo mi odranije znali i što sam ja cijelo vrijeme govorio, ali danas smo to čuli od predstavnika američke administracije“, istakao je Džaferović.

Kazao je i da je poslije sastanka s Palmerom obavio kratke konsultacije sa članovima Predsjedništva vezano za zahtjeve Dodika i Komšića za vanrednim sjednicama i o njegovom ranijem prijedlogu da se održi redovna sjednica.

“Članovi Predsjedništva su se danas dogovorili da se 17. ovog mjeseca održi redovna sjednica, onako kako sam ja to predlagao, sa nekih šest globalnih tema. One se tiču borbe protiv pandemije, zatim evropskog puta BiH, realizacije Programa reformi koji je dostavljen NATO savezu. Tiču se borbe protiv ilegalnih migracija, zatim borbe protiv trgovine ljudima i jedna inicijativa, koja je, u stvari, zauzimanje nekog stava koji je vezan za mini Schengen. Nakon te sjednice, odmah isti dan, biće održana vanredna sjednica koju zahtjeva član Predsjedništva Milorad Dodik, a nakon te sjednice vanredna sjednica koju zahtjeva član Predsjedništva Željko Komšić“, objasnio je Džaferović.

Dodik: Palmer ukazao da stvari treba rješavati konsenzusom

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je današnji sastanak članova Predsjedništva BiH sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom bio dobar, te da je američki diplomata ukazao na potrebu partnerstva SAD i BiH i da se za sva pitanja u BiH uspostavi liderstvo, a stvari rješavaju na osnovama konsenzusa.

Dodik je rekao da je Palmer ukazao na to kao način na kome BiH može da se gradi u budućnosti.

On je napomenuo da je bilo riječi i o obilježavnju 25 godina potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u čijem usvajanju su SAD sa partnerima imale značajnu ulogu, dok će uloga Predsjedništva BiH biti da sačini program obilježavanja.

Dodik je naglasio da treba da se sačini program koji bi bio vlasništvo Predsjedništva BiH i koordiniran sa ostalim faktorima i subjektima.

“Trebalo bi da se pristupiti određenim stvarima u vezi sa tim programom. Rekao sam i da u okviru obilježavanja, ukoliko se traži snažna politička izjava Predsjedništva, trebalo bi da postigne saglasnost za prestanak mandata visokog predstavnika u BiH koji je remetilački faktor i ničemu ne služi i da bi samo opravdao svoju platu tako što se ponekad nesuvislo javi da nešto pogrešno kaže”, izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da je potrebno da se izrazi pijetet prema svim žrtvama u prošlom ratu i da se odbace razne spekulacije koje su na političkom terenu često prisutne, a to je kako kvalifikovati sukob u BiH.

Novalić: Fokus razgovora – povratak ekonomskim reformama

Specijalni izaslanik američkog State Departmenta za Balkan i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Metju Palmer, nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH i članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, sastao se s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem.

U fokusu razgovora, kako je kazao Novalić nakon sastanka, bio je povratak ekonomskim reformama.

“Svjedoci smo da su ekonomske reforme ustuknule nešto pred koronom nešto pred lokalnim izborima, ali jedino u šta društvo može računati kao sigurnu bazu daljeg napretka je ekonomija”, kazao je Novalić.

Palmer sa Novalićem Viškovićem i Tegeltijom
Foto: Fena/Harun Muminović

Novinare je izvijestio da je na sastanku s Palmerom razgovarano i o većim javnim investicijama međunarodne zajednice, smanjenju opterećenja rada, reformi zdravstva i reformi javnih preduzeća, koja su, kako je rekao, značajan dio neefikasnosti ekonomije ovog društva.

Tegeltija očekuje pomoć u obnovi bh. ekonomije

Takođe, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija ranije je izjavio da će sa Palmerom razgovarati, prije svega, o problemima sa kojima se susreće ekonomija Bosne i Hercegovine, što je posljedica pandemije koronavirusa.

Tegeltija je rekao da će biti govora o mogućnostima pokretanja velikog investicionog ciklusa i kako domaće vlasti u tome očekuju podršku Sjedinjenih Američkih Država.

On je dodao da će na stolu svakako biti i razgovor o izborima.