Zbog pogoršane epidemiološke situacije članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović ove godine nisu organizirali tradicionalni prijem u zgradi Predsjedništva BiH, povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Umjesto toga su poslali poruku iz Svečanog salona Predsjedništva BiH gdje se održavaju tradicionalni prijemi povodom 1. Marta- Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Poruka člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića građankama i građanima Bosne i Hercegovine povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

“Poštovane građanke i građani Bosne i Hercegovine,

čestitam vam 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Prije 29 godina proveden je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine. U kontekstu sveopće neizvjesnosti i krize uzrokovane disolucijom Jugoslavije, građani Bosne i Hercegovine su hrabro i dostojanstveno uzeli vlastitu sudbinu u svoje ruke.

Tada su ogromnom većinom građanke i građani ove zemlje, pripadnici svih njenih naroda izabrali put slobode i dostojanstva. Zacrtan je put nezavisne i međunarodno priznate države – države ravnopravnih naroda i građana.

Bio je to jedan od najznačajnijih trenutaka u našoj sveukupnoj historiji. Demokratska volja iskazana 1. marta 1992. godine imala je presudan značaj za opstanak Bosne i Hercegovine. Građanke i građani Bosne i Hercegovine izabrali su tada samostalnu i cjelovitu državu, odbijajući ideje o njenoj podjeli i pripajanju drugim državama.

Na današnji dan moramo se prisjetiti i odati poštovanje svima koji su svojim životom branili državu Bosnu i Hercegovinu i osigurali njen opstanak. Bez njihove spremnosti da po svaku cijenu odbrane suverenitet i teritorijalni integritet danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine.

Poštovane građanke i građani Bosne i Hercegovine,

zahvaljujući naslijeđu 1. marta, Bosna i Hercegovina je danas samostalna i međunarodno priznata država, koja teži da postane dio evropske i evroatlantske porodice, kao globalnog simbola sigurnosti i prosperiteta.

Budućnost naše države je u integraciji, povezivanju, razumijevanju i zajedničkom nastojanju da generacijama koje dolaze osiguramo uslove za izgradnju društva utemeljenog na evropskim vrijednostima i standardima, u kojem će dijalog i uzajamno uvažavanje naših različitosti biti temelj boljitka za sve.

To je naš dug prema prošlim, sadašnjim i budućim generacijama.

U to ime, svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine još jednom upućujem najsrdačnije čestitke povodom Dana nezavisnosti.

Neka vječno živi naša jedina domovina – Bosna i Hercegovina.”