Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović odmah je nakon Milorada Dodika održao konferenciju za novinare gdje je istakao da je na djelu opstrukcija u funkcionisanju institucija BiH.

Džaferović je kazao da BiH može funkcionisati i bez stranih sudija ali onda će se morati promijeniti entitetsko glasanje u Domu naroda državnog parlamenta i tek bi onda bilo prostora da se priča o ostalim prijedlozima.

Neka gospodin Dodik i oni koje ga prate pristanu da promijene Ustav BiH da omogućimo državi da normalno funkcioniše, bez stranih sudija u Ustavnom sudu, ali onda da se promijene mnoga druga rješenja kao što je entitetsko glasanje. Onda možemo da razgovaramo. Tražiti samo isključivanje stranih sudija i ostaviti sve drugo je opasnost za ovu državu i na to nećemo pristati.

Ako bi se ostvarila prijetnja i donijela odluka o nezavisnosti Republike Srpske, koju zagovara Dodik i ako bi bila struktura sudija u Ustavnom sudu BiH kako dodik zagovara, niko ne bi mogao uspjeti sa apelacijom na odluke koje se donesu, kazao je Džaferović.

Krene li se u raspakivanje Dejtona ne znamo gdje ćemo stići

Opstrukcija u funkcionisanju institucija BiH

“Kako drugačije nazvati nego opstrukciju, ako se glasa protiv 19 sporazuma koji su prošle sve odluke i saglasnosti i procedure. Kada se formalno treba glasati, glasa se protiv”

Ovo je opstrukcija u funkcionisanja Institucija BiH i Dejtonskog sporazuma.

Na kraju će se završiti što će država BiH nastaviti svoje funkcionisanje. BiH je postojala prije Dejtona i postojaće i poslije Dejtona.

Džaferović je naglasio kako ne možete uzeti što odgovara iz sporazuma, a ono što ne odgovara glasati protiv.

Ovo je udar na ustavni poredak BiH.

Pozivam predstavnike srpskog naroda u institucijama BiH da poštuju sve tačke Dejtonskog mirovnog sporazum.

Ovo nije jelovnik da uzimate šta volite, a ne uzimate što ne volite. Posljedice neće trpiti država BiH već entiteti.

Ustavni sud BiH je napravljen sa svrhom

Pokušava se na silu izdejstvovati rješenje oko Ustavnog suda BiH i to bi BiH odvelo u sunovrat, nisu slučajno trojica sudija stranci, kazao je Džaferović

To je napravljeno sa svrhom. Dvoje sudija iz RS, četiri iz FBiH, i troje stranaca da BiH može funkcionisati.

Prijetnje za disoluciju, otcjepljenje i odlazak sudija je put u nestanak BiH. BiH neće nestati i nećemo pristati na to rješenje.

Predsjedništvo bilo upoznato sa imenovanjem stranih sudija

U decmbru su sva tri člana Predsjedništva BiH dobili pismo od predsjenika Evropskog suda za ljudska prava, i znalo se šta će biti, istakao je Džaferović.

Članovi predsjedništva imali su pravo da reagiraju i mislim da Komšić nikoga nije obmanuo. Dobio sam i ja to pismo, ne samo gospodin Komšić.

Džaferović je istakao da Predsjedništvo BiH ima samo konsultativno pravo da učestvuje u izboru stranih sudija.

Od Predsjedništva se ne očekuje nikakva odluka

Ja insistiram na stranim sudijama jer je to propisano Ustavom BiH. Odluke ustavnog suda BiH su obavezujuće, ne smije se komentirati i moraju se provoditi, a Dodik odbija odluke, komentira i sl., kazao je Džaferović.