Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je danas u Sarajevu sa šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom.

Zajednički je ocijenjeno da je Bosna i Hercegovina od kraja aprila do danas, unatoč problemima izazvanim pandemijom koronavirusa, ostvarila značajan napredak u ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Naglašena je potreba da se u kratkom roku ulože dodatni napori kako bi veoma brzo bila riješenja i pitanja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa, Zakona o VSTV-u, te usvojena Strategija za procesuiranje ratnih zločina.

Predsjedavajući Džaferović je istaknuo da je vitalni interes BiH da se što prije ispune svi prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije, te je zahvalio ambasadoru Sattleru za podršku koju pruža u ovom procesu.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, teme razgovora bile su i regionalna saradnja, politički odnosi u Bosni i Hercegovini, kao i posjeta Predsjedništva BiH Bruxellesu i razgovori sa čelnim ljudima Evropske unije.

Džaferović je informisao ambasadora Sattlera o stavu Predsjedništva BiH koji se odnosi na tzv. “Mali Šengen”, istaknuvši da je Vijeće ministara BiH zaduženo da sačini sveobuhvatnu analizu efekata koje bi pridruživanje ovoj inicijativi imalo za ovu zemlju.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je naglasio da je svaka inicijativa koja doprinosi ekonomskom napretku i boljim odnosima u regiji dobrodošla, ali da je bitno da taj proces bude pod okriljem Evropske unije i njenih institucija.