Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović boravi danas i sutra u zvaničnoj posjeti Albaniji. 

Posjeta je počela prijemom u predsjedničkoj palati u Tirani, intoniranjem himni Albanije i Bosne i Hercegovine. Džaferovića je ispred predsjedničke palate svečano i uz vojne počasti dočekao predsjednik Albanije Ilir Meta.

Nakon toga održan je tête-à-tête sastanak predsjedavajućeg Džaferovića i predsjednika Mete, a zatim i bilateralni sastanak zvaničnih delegacija dvije države.

“Razgovarali smo o svim pitanjima bilateralnih odnosa. Dogovorili smo se da će naši odnosi dobiti novu dinamiku, kako bismo onemogućili odlazak stanovništva iz naših zemalja. Moramo pokazati poštovanje između naroda i država i pojačati ekonomsku saradnju između zemalja. Potpisaće se sporazumi za ekonomsku saradnju i priznavanje vozačkih dozvola. Imaćemo dobru saradnju spoljnotrgovinskih komora i organizovati zajedničke poslovne forume”, izjavio je predsjednik Albanije Ilir Meta nakon sastanka.

“Moramo oživjeti ne samo naše ekonomije nego i imati bolju saradnju naših zemalja. Zeleni koridori su izvanredan primjer te saradnje. Mi smo dvije zemlje koje imaju beneficije na putu ka EU. Sve zemlje Zapadnog Balkana imaće koristi od toga. Moramo ispuniti određene EU prioritete kako bismo dobili kandidatski status i otvorili pregovore”, rekao je Meta.

On je ponovio da Albanija podržava put BIH ka EU i poštuje njen teritorijalni integritet i suverenitet.

“Očekujem potpunu provedbu Dejtona, koji podržavamo. Kohezija BiH je izuzetno važna za mir i vjerujem da se to ne moze tako lako postići ali državnici BiH moraju se više angazovati u promociji tog procesa. Albanci koji žive u BiH kao i nacionalna manjina Bosanaca koji žive u Albaniji su jos jedan most koji nas povezuje”, istakao je Meta.

Foto: Tijana Kecman/BHRT

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da Albaniju i BiH vežu dobri prijateljski odnosi bez otvorenih pitanja koje treba dalje snažiti.

“Vežu nas zajedničke evroatlanske aspiracije i potreba saradnje u regionu Zapadnog Balkana. Odnosi su nam prijateljski ali uvijek može više i bolje. Mislim da nismo iskoristili sve mogućnosti bilateralne saradnje posebno u ekonomskom aspektu. Možda je razlog što BiH nema ambasadu u Tirani i obrnuto. Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da otvori ambasadu u Tirani i vjerujem da će to jako pomoći da se unaprijede odnosi. Očekujemo da Albanija to isto uradi u našoj zemlji”, izjavio je Džaferović.

“Predsjedništvo BiH je odobrilo sporazum o saradnji u ekonomskoj oblasti i nadam se da će to pomoći da podigneno nivo saradnje. Za prva tri mjeseca obim robne razmjene je na nivou 13 miliona maraka. To ni izbliza ne oslikava mogućnosti, moramo nešto učiniti da pojačamo saradnju u poljoprivredi, proizvodnji hrane, energetskom sektoru”, upozorio je Džaferović te ukazao na važnost razvoja ekonomske saradnje u regionu.

“Mogućnosti turizma su neiskorištene, kad je u pitanju more, zimski turizam. Postoji niz drugih pitanja i biću srećan ukoliko nakon ove posjete budu makar malo bolji naši odnosi”, rekao je Džaferović.

On je čestitao Albaniji što će sa Sjevernom Makedonijom uskoro početi pregovore za članstvo u EU.

“To je važno jer euroatlantska integracija je na prvom mjestu i za BIH. Podržavamo dijalog Beograda i Prištine i želimo da dođe do prihvatljivog i održivog rješenja. BiH je pobornik svih regionalnih inicijativa i sto slobodnijeg kretanja robe usluga i kapitala u Zapadnom Balkanu”, naglasio je Džaferović.

“Važno je da popravimo putnu infrastrukturu, to će popraviti i ekonomske odnose kao i sve napore kako bismo imali dobre konekcije aviosaobraćajem. Učinićemo sve da radimo ka zajedničkom cilju jer između naše dvije zemlje nalazi se i prijateljska zemlja Crna Gora, i ona i druge susjedne zemlje se moraju uključiti u zajedničke projekte. Cijela regija ima zajedničkog neprijatelja – depopulaciju”, rekao je predsjednik Albanije Meta.

“Ne bismo više trebali razgovarati o promjeni granica. Moramo pružiti mladima perspektivu, jačati mir i stabilnost, zajedno raditi ka ulasku u EU. Ako sve zemlje to žele, svi nesporazumi iz prošlosti mogu se riješiti. Ako se ne budu poštovale vrijednosti EU, a samo koristila sredstva, ako ne bude reformi, mladi neće vidjeti perspektivu”, kazao je Meta.

“Mi nemamo probleme koje BiH ima zbog konflikta iz bivše Jugoslavije ali i mi smo u zastoju na putu u EU koje stvara njeno vođstvo. Institucije naše zemlje moraju brže provoditi reforme. Moramo raditi da Albanija krene dalje ka EU. Želimo vidjeti da i svi naši partneri poštuju sporazume, moramo postaviti primjer za sve druge zemlje u regionu kako bismo radili za EU budućnost za cijeli region. Sjeverna Makedonija dala nam je odličan primjer kako da idemo naprijed”, zaključio je Meta.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je istakao da su bilateralni odnosi, zajednička nastojanja za članstvo u EU i regionalna saradnja najbolji put ka ostvarivanju ekonomske saradnje.

“Možete imati potpisane sporazume, ali ako se ne radi na realizaciji i korištenju mogućnosti, nećemo napraviti rezultat. Potreban je napor na svakom od ovih polja. Prije nekoliko godina potpisan je sporazum između BIH, Crne Gore i Albanije o izgradnji brze ceste. Šta je od tada urađeno? Gotovo ništa. A to je interes svih nas”, podsjeća Džaferović.

“Albaniji je mjesto u EU, želim da se još za vrijeme njemačkog predsjedavanja otvore pregovori. BiH ima Mišljenje Evropske Komisije. Učinili smo određene korake naprijed ka ispunjenju prioriteta iz tog mišljenja i ja mislim da možemo očekivati kandidatski status do ljeta iduće godine. Svaka država ima svoj proces i specifičnosti. Recimo 2006. BiH je bila rame uz rame sa nekim državama koje su danas članice Unije. Danas smo mi tu gdje jesmo i ispunjavamo prioritete. Lekcija je za svaku državu: “Ne čekajte, ne gubite vrijeme”, poručio je Džaferović nakon sastanka sa albanskim predsjednikom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas je boravio i u Kodžasu i Boraki u okrugu Drač, gdje se sastao s Bošnjacima koji u velikom broju žive na tom području.

Obišao je gradilište Osnovne škole Borake u općini Shijak u kojoj živi oko 7.000 Bošnjaka, a koja će nositi naziv Admen Sabljić. U pratnji Džaferovića bili su članovi Bosanske zajednice, počasni konzul BiH u Albaniji Fikret Klarić i gradonačelnik Shijaka Elton Arbana.

Izgradnju škole finansirala je Albanija, a dio novca izdvojila je i Bosna i Hercegovina. Nastavu će polagati oko 220 učenika od prvog do devetog razreda na engleskom, albanskom i bosanskom jeziku.

Bošnjaci su dobili status nacionalne manjine u Albaniji 2017. godine i po tome imaju pravo na izučavanje bosanskog jezika u toj školi. U Općini Shijak 15 posto stanovništva su iz BiH.

Predsjedavajući Džaferović svečano je uručio ključeve novoizgrađene kuće Ganije Korijenić, koja je srušena u snažnom zemljotresu prošle godine. To je jedna od osam izgrađenih nakon zemljotresa na područja Boraka.