Svi oni koji govore da danas nije praznik, ne znači da su u pravu, već da ne poštuju postojeće zakone Bosne i Hercegovine, izjavio je gostujući u Dnevniku 2 BHRT-a član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Džaferović je istakao da je jedno iznositi političke stavove i opservacije, a drugo biti svjestan obaveze da se poštuju zakoni.

“Postoje praznici na nivou BiH, 25. novembar Dan državnosti, 1. mart Dan nezavisnosti, na to je ukazivao i Ustavni sud BiH i to su praznici na nivou države, sve dok ne bude drugačije odlučeno”, rekao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, ako se neko poziva na Dejton i kaže da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, onda mora poštovati Dan nezavisnosti i Dan državnosti.

“Mora postojati neki minimum koji mora biti neupitan za sve, ali ne po principu jelovnika, uzimate ono što vam odgovara, a odbacujete ono što vam ne odgovara”, istakao je Džaferović.

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina država dva multietnička entiteta, te da tako treba i da funkcioniše.

Džaferoviće je još jednom čestitao Dan nezavisnosti svim Bosancima i Hercegovcima.

Pri nabavci vakcina zakazale bh. institucije, ali i međunarodne organizacije

On je za Dnevnik 2 govorio i o nabavci vakcina protiv koronavirusa, te istakao da su pri rješavanju tog problema propuste imale i institucije BiH, ali i međunarodne organizacije.

“Institucije BiH su zakazale, ali je zakazala i međunarodna solidarnost, odnosno multilateralne organizacije. Zar nije bilo pošteno da sve države kažu ‘evo nismo svi jednaki, nemamo svi isto novca, ali hajde da rasporedimo da svi dobiju određenu količinu vakcina, da se barem zdravstveni radnici vakcinišu'”, rekao je Džaferović.

Kako je naveo, BiH je krenula korektno i pošteno u nabavku vakcina, te uplatila novac za vakcine preko mehanizama EU.

Istakao je da ni Savjet ministara, ni Ministarstvo civilnih poslova BiH nisu uradili posao kako treba.

“Mi smo rekli da se vakcine moraju tražiti mimo Kovaks mehanizma”, rekao je Džaferović, te dodao da se nada da bi uskoro stvari trebale krenuti nabolje.

Zahvalio se predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za pomoć BiH u borbi protiv koronavirusa i donaciji vakcina za našu zemlju.

“Tako treba da se pomažemo u regionu, a ne da odmažemo jedni drugima. Mislim da je ovo put kojim treba da idemo. Mi treba da sarađujemo i rješavamo probleme. Ovaj gest solidarnosti od predsjednika Vučića je vrijedan pažnje”, naglasio je Džaferović.

On je naveo i da će se članovi Predsjedništva BiH sutra sastati sa generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosom Adhanomom Gebrejesusom, te da se nada da će se nakon sastanka riješiti pitanje nabavke vakcina.

“Očekujem da ćemo da razjasnimo neke stvari i da će BiH da dobije vakcine za koji je dala novac”, istakao je Džaferović.