Većina ljudi BiH doživljava ovaj praznik kao državni i kao Dan državnosti. Drugo je što oni žive sa takvim politikama koji tu ne priznaju i onda slijedom tog psihološkog ponašanja idu tim putem, kazao je za BHRT član predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Te će se politike mijenjati i nikada nećmo odustati od elementarnih vrijednosti na kojima je utemeljena Bosna i Hercegovina. 25. novembar je elentarna vrijednost na kojoj je utemeljena BiH i to će svi prije ili kasnije prihvatiti, istakao je.

25. novembar je državni praznik, to je Dan državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine. Tako je to po zakonu, tako je to po odluci Ustavnog suda. Svako ko ne obilježava ovaj praznik krši zakon. Mi nemamodrugog puta u ovoj zemlji nego da poštujemo postojeći zakonski okvir. Ustav. Svi to moramo da poštujemo, sviđalo se to nekom ili ne sviđalo. To je Dejtonski paket koji se mora poštovati dosljedno. Ne uzimati ka na jelovniku, ono što vam se sviđa.

Dejtonski mirovni sporezum, iako nije pravedan, bio je u ono vrijeme bolji nego nastavak rata, kazao je Džaferović.

On je dao šansu državi u miru da, šansu građanima u miru i ima ugrađenu tu ravnotežu. Nije problem u Dejtonskom mirovnom sporazumu nego onih koji ga ne poštuju. Nije nikada do kraja implementiran. Najbolje bi bilo da su se svi vratili u svoje domove nakon rata pa bi danas imali entitetsko glasanje potpuno drugačije. Država bi potpuno drugačije funkcionisala.

Ako ne možemo postići da napravimo bolje rješenje onda nam presotaje da bezrezervno poštujemo ono što imamo.

Neprihvatljivo je da poštujete ono što vam se sviđa a odbacujeto ono što vam se ne sviđa. ja mislim da je to sada vrijeme koje živi Bosna i Hercegovina i važno je sada da se dejtonski sporazum poštuje do kraja.

Kako budemo napredovali na našem putu ka Evropskoj uniji mi ćemo doći u tu situaciju da u naš sistem ugrađujemo mehanizme koji će omogućiti normalnije i efikasnije funkcionisanje, ali do tada bez rezerve poštovati ono što imamo, rekao je Džaferović govoreći o budućnosti naše zemlje.

Kada je budućnost BiH u pitanju ja sam uvijek bio optimista i biću. Ova država je izdržala i mnogo teže i gore stvari, mnogo veće atake nego ove danas. U njoj je više onih koji žele funkcionalniju državu. Očekujem da posjeta predstavnika EU bude podstrek za prestan politika podjele, rušenja političke atmosfere.

Trebamo imati stabilnu političku atmosferu kako bi nastavili dalje graditi, naglasio je on.

Imamo danas na sceni retrogradne politike koje zahtjevaju podjele, jačanje entiteta u odnosu na državu, to politika gospodina Dodika. Imamo politike koje žele dodatne podjelee, to je politika gospodina Čovića.Ništa nije sakriveno. Sve ima ime i prezime. Oni moraju da promijene svoj kurs jer to nije put kojim treba da ide ova zemlja. To je put u destabilizaciju i nepoznato. Mi treba da idemo sigurnim i stabilnim putem u cilju dobrobiti svih nas.