Predsjedavajći Predsjedništva BiH bio je gost emisije BHT1 Uživo u kojoj je govorio o predstojećem putu članova Predsjedništva u Brisel na sastanak sa evropskim zvaničnicima.

Mi ćemo 30. septembra imati sastanke sa visokim predstavnikom Evropske komisije i komesarom za vanjsku i sigurnosnu politiku Josephom Borellom kao i sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem i komesarom za susjedsku politiku Oliverom Varheljijem, kazao je Džaferović za BHRT.

To će biti tri sastanka koja ćemo održati tada, a imaćemo još jedan put u Brisel 9. oktobra gdje ćemo se sastati sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom. To je ono što u ovom trenutku znam.

U Brisel putujemo da pokušamo ubrzati evropski put BiH, istakao je Džaferović.

Trebali smo putovati u Brisel zajedno još na početku moga predsjedavanja još 21. ili 22. marta ali zbog pandemije nismo mogli putovati, kao niz drugih posjeta Predsjedništva u inostranstvo.

Poziv za sastanak sa Borellom dobio sam ja i ponudio sam drugoj dvojici članova koji su prihvatili, kazao je on.

Suština je na taj način približiti BiH Evropskoj uniji, a ubrzamo put prema EU, da upoznamo zvničnike EU dokle je BiH došla sa 14 prioriteta iz mišljenja EK. Mislim da smo postigli određene korake u prethodnom periodu. Završili smo obavezu sa izborima u Mostaru, formiranje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju, Strategija javne uprave, pitanje Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina. Ostaleo je pitanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, pitanje Javnih nabavki i Zakon o spriječavanju sukoba interesa.

Napravili smo plan ispunjavanj 14 prioriteta EU i njihove realizacije, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, i to su u sve obaveze koje trebamo riještiti do 20 novebra, dok ja predsjedavam.

Nadam se da će BIH pokazati da je predana ispunjavanje 14 prioriteta a oni su uvjet da dobijemo kandidatski status. Zatražićemo taj kandidatski status koncem godine ili na proljeće naredne godine.

Džaferović je kazao da misli da smo mogli i bolje, i da to cijela javnost zna.

Ali zbog trenutnih okolnosti u ovakvoj smo situaciji. ne možemo reći da smo ispunili sve što se od nas očekuje, a ne možemo ni kazati da nismo krenuli naprijed. Predsjedništvo BIH pokazuje predan rad na putu evropskom putu.

Također je podsjetio kako je Predsjedništvo imalo i određene blokade početkom pandemije virusa korona.

Nas je pandemija zatekla u blokadi institucija od strane SNSD-a nakon odluke Ustavnog suda BiH o državnoj imovini. Predsjedništvo je u aprilu održalo sjednicu na tu temu, formiralo Ad hoc komisiju koja opet nije radila jer je bojkotirana od strane HDZ-a, kasnije se tome pridružio i SNSD. I u tim okolnostima uspjeli smo ispuniti nekoliko obaveza. Mogli smo vjerovatno ispuniti i ostale da nie bilo tih blokada.

Nadam se da će i kod onih koji blokiraju procese unutar BiH sazreti svijest da je to šteta prije svega za BiH , sve nas i za njih.

Politika ispunjavanja obaveza na putu ka EU je u interesu svih nas u BiH. Svih naroda i svih građana. Mislim da bespotrebno gubimo vrijeme i da će to na kraju biti kako treba, kako kažu evropski standardi. Pozivam sve u BiH da rade na putu naše zemlje u EU.