Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je odigrala veoma dobru utakmicu u Firenci i remizirala 1:1 sa favorizovanom Italijom na otvaranju grupe “1“ najjačeg ranga UEFA Lige nacija.

Strijelac jedinog gola za bh. tim bio je Edin Džeko, koji je nakon susreta kazao da su svi dali maksimum, što im se na kraju isplatilo protiv velikog rivala.

“Mislim da smo odigrali dobru utakmicu s obzirom da smo odradili tri-četiri treninga i dosta igrača je tek počela sa pripremama, ja sam recimo s Romom odradio samo jedan trening prije nego što sam došao. Sigurno je da su momci dali sve od sebe i na kraju se isplatilo. Odradili smo posao kako treba i na kraju zasluženo osvojili bod“, kazao je Džeko.

Kapiten “zmajeva“ i strijelac jedinog gola u Firenci istakao je da je dobra stvar i što je selektor Dušan Bajević debitovao sa dobrim rezultatom.

“Dobra je stvar kada novi trener krene sa dobrim rezultatom. Vidjelo se zadnjih par dana, radili smo dosta dobro sa novim stručnim štabom. I oni su dali maksimum od sebe da nam predstave Italiju onakvu kakva jeste i zasluženo smo došli do boda. Uvijek sam govorio da ponosno nosim ovaj dres reprezentacije i uvijek ću dati maksimum. Dokle god budem mogao i dokle god me bude reprezentacija, odnosno trener želio tu sam da dam sve od sebe, a naravno svaki gol koji nam donese neki bod ili pobjedu je jako bitan“, poručio je 34-godišnji Džeko.

Prema njegovom mišljenju Italija nije bila mnogo bolja od BiH u sinoćnjem duelu, što pokazuju i šanse koje su imali oba rivala.

“Nijedna ekipa nije sto posto spremna, jer smo tek počeli sa treninzima. Mislim da Italija nije imala, možda jednu ili dvije šanse prije tog gola. Prije toga je i Armin Hodžić imao dobru šansu, pogodio je stativu i mislim da je na kraj rezultat zaslužen“, zaključio je napadač Rome i bh. tima.

Siniša Saničanin odigrao je odličnu utakmicu u defanzivnoj liniji te pokazao da se na njega ozbiljno može računati u budućnosti.

“Zahvalio bih se selektoru na pozivu, jer ovo je moj debitantski nastup. Veoma mi je drago što smo odigrali 1:1 sa velikom Italijom. Čak po mom skromnom mišljenju mislim da smo mogli da dođemo do tri boda. Dosta smo analizirali i radili na treninzima da dobro pomjeramo te linije, jer znamo da Italija ima mnogo jake igrače i da će preferirati pas u dubinu iza naše zadnje linije. Uspjeli smo to dobro zatvoriti i odigrati 1:1, što je za nas izuzetno pozitivan rezultat“, rekao je Saničanin.

I on smatra da je odlična stvar što je selektor Bajević na klupi “zmajeva“ debitovao odličnim rezultatom protiv Italije.

“Drago mi je zbog njega i zbog svih nas da nam dodatno podigne samopouzdanje, da se spremimo za sljedeću utakmicu protiv Poljske u Zenici. Nažalost nećemo imati navijače, ali se nadam dobroj utakmici i pozitivnom rezultatu. Šta da kažem o Džeki, pogotovo ovdje u Italiji, gdje ga znate kao velikog, prije svega čovjeka, i majstora. Mogu reći da nam je svima idol, iako nismo na istoj poziciji. Vidjelo se večeras koliko nam znači. Svaka duga lopta na njega, on ju je sačuvao i iz toga smo stvarali akcije i bili opasni po gol Italijana“, zaključio je Saničanin.