Dženad Džino, Jablančanin, zaljubljenik u planinarenje koji ima ima iskustvo penjanja na svim planinama višim od 500 metara , nagrađivani fotograf, kaže kako je prijatno iznenađen velikim interesom za prirodne ljepote Prenja, Čvrsnice…

Dženad Džino, inače nekadašnji radnik na benzinskoj pumpi , kaže kako je fotografija promijenila njegov život, i to od 2013.godine, kada je kupio prvi fotoaparat.

“Uspio sam ljudima kroz fotografije pokazati svoje osjećaje. Danas radim i neka videa, koja su dobro zapažena”, kaže Džino.

“Ja sam prije svega planinar i ljubitelj prirode, koje čitavo ljeto pohodim. Zanimaju me sve prirodne ljepote BiH”, kaže Džino.

O tome šta ga je fasciniralo i ostavilo bez daha, Džino kaže:

To su neki planinski pejzaži. Ja sam vezan u za Prenj, vezan sam za Hercegovinu, i prenjska jutra možda su fascinanszna, Čvrsnica, također. Ali, recimo, svitanja na Hajdučkim vratima to je poseban osjećaj.”

Upravo je i nagrađena fotografija na takmičenju planinarske fotografije u Trifoku, prikazala ta jutra .

O komercijalizaciji Prokoškog jezera kaže kako je nekad najveći problem jezera nekada bila trava koja ga je unipštavala.

“Deset godina poslije, iskreno sam razočaran brojnim viekendicama i to se mora regulisati. Prebukirano je”, kaže Džino.

O vraćanju ljudi prirodi u vrijeme korone, Džino kaže kako planira jedan video kojim će predstaviti Hajdučka vrata i prirodne ljepote.

“Prije par dana vodio sam grupu žena na Hajdučka vrata i dobio podatak da je prošle nedjelje na Hajdučkim vratima bilo 200 ljudi, što je fascinantno. Pozitivno me iznenadilo to što nisam našao nijedan opušak, nijednu flašu”, kaže Džino.