Dženeta Karabegović, profesorica na salzburškom sveučilištu, gostovala je u emisiji BHT1 uživo komentirajući američke izbore koji su, sada već, iza nas.

Ona ističe kako on do sada nije održao govor kojim se priznaje poraz, ali se, ističe, po medijima i na društvenim mrežama vidi da je blizu priznanju poraza.

“Suštinski, još se malo čeka”, kazala je.

Komentirajući dovođenje novog ministra obrane, ističe da je Trumpu ostalo još “sedamdesetak dana” i da je pitanje hoće li Bidenu prepustiti normalnu tranziciju ili će tu biti nekih zatezanja.

“Biden još čeka, a to se tradicionalno radi dan-dva nakon proglašenja pobjednika. Što se tiče njegovih postupaka u narednih 70-ak dana, on može nastojati u medijima širiti dezinformacije. Pokrenuo je nekoliko tužbi u nekoliko država, ali ne izgleda da će dobiti ijednu od njih”, kazala je Karabegović.

Govoreći o poznavanju Balkana od strane Bidena, ona smatra da će u narednom razdoblju, kada Biden stupi na dužnost, biti nešto gdje će “Biden imati najviše angažmana”.

“Zadnje četiri godine smo vidjeli što se dogodi kada se Amerika ‘povuče’ iz vanjske politike. Biden je pokazao da ima puno interesa za Balkan, ali i neke druge stvari, poput odnosa s Kinom, vraćanja u Pariški sporazum, potpore Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji…”, ističe ova sveučilišna profesorica.

Po njezinim riječima, Biden dobro poznaje Balkan i BiH.

“On će pomagati BiH na putu u EU. Ove godine slavimo 25 godina od Daytona, to je jedan od uspjeha američke vanjske politike. Ja sam sigurna da će Biden biti zainteresiran za BiH. Mislim da će BiH u njemu imati prijatelja”, istaknula je.

Govoreći o potencijalnoj reformi Daytona i američkom interesu, ona je ocijenila kako to SAD gleda kroz partnersku prizmu.

“Postoji veća mogućnost da će biti suradnje i ‘poguranja’ Europske unije prema većem interesu za BiH. Jako je zanimljivo da Biden ima utjecaja u BiH i regiji i mislim da će ići prema putu koji je za BiH funkcionalniji”, kazala je Karabegović.

Washingtonski sporazum između Prištine i Beograda ocijenila je kao “jednim od gafova Trumpove politike”.

“To je više bio PR nego neki sporazum koji može zaživjeti, mislim da nećemo više vidjeti takvih sporazuma”, istaknula je ona.