Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić razgovarao je danas sa predstavnicima Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH o procesu restruktuisanja i utvrđivanja sistematizacije radnih mjesta u rudnicima.

Na sastanku je rečeno da će razgovori o rješavanju postojećih problema u rudnicima biti nastavljeni i u narednom periodu s ciljem perspektivnog nastavka rada rudnika u FBiH, saopšteno je iz Vlade FBiH.

U saopštenju se navodi da će federalno Ministarstvo energije, rudarstva industrije uložiti sve napore kako bi to bilo i ostvareno.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić i predstavnici Sindikata, te generalni direktor “Elektroprivreda BiH” u Sarajevu Admir Andelija.

Rudari svih pogona Rudnika uglja “Kreka” iz Tuzle stupili su 26. marta u generalni štrajk, jer im nije isplaćena plata u skladu sa kolektivnim ugovorom, a tražili su i više ulaganja u obnavljanje zastarjele opreme, te da se obustavi najavljeno otpuštanje radnika iz proizvodnje. Štrajk je prekinut tog dana nakon što je Uprava “Elekroprivrede BiH” ispunila sve njihove zahtjeve.