Velika Britanija bi mogla da se odluči za scenario Bregzita bez sporazuma o trgovini sa EU ukoliko Brisel ne napravi fundamentalne izmjene u pristupu pregovorima sa Londonom, izjavio je britanski premijer Boris Džonson.

On je rekao da britanske kompanije moraju da se pripreme za ishod bez sporazuma u 2021. godini i da to moraju učiniti sa velikim samopouzdanjem.

– Zaključio sam da treba da se pripremimo za 1. januar sa aranžmanima koji su slični australijskim, zasnovanim na globalnoj slobodnoj trgovini – istakao je Džonson.

Džonson je kritikovao Brisel zbog navodnog odustajanja od ideje o postizanju sporazuma o slobodnoj trgovini, uz napomenu da je London zahtijevao sporazum sličan onom koji je EU postigla sa Kanadom, javio je “Sputnjik”.

– Postaje jasno da EU ne želi sporazum sličan onom sa Kanadom, kakav smo prvobitno tražili. Ineresantno je da, nakon 45 godina članstva, Kanadi mogu da ponude uslove kakve neće nama” – istakao je Džonson.

Pregovori Brisela i Londona o trgovinskom sporazumu zastali su u prethodnih nekoliko mjeseci.

EU tvrdi da je Velika Britnija prekršila uslove Bregzita o kojima se ranije pregovaralo tako što je u septembru usvojila Zakon o unutrašnjem tržištu, što je dodatno zakomplikovalo cijelu situaciju.