Edin Forto je mandatar za saziv nove Vlade Kantona Sarajevo, odluka je predstavnika nove skupštinske većine u KS koju čine Naša stranka, Narod i pravda, Socijaldemokratska partija BiH, Nezavisna bosanskohercegovačka lista i Klub samostalnih zastupnika.

“Edin Forto uspješno je vodio Vladu “Šestorke”. Želja građana i građanki za njenim povratkom pokazivana je kontinuirano, a rezultati posljednjih izbora dijelom su i izraz te želje. Radi se o Vladi koja je od kraja rata do danas uživala najveću podršku građana i građanki. U tom smislu Edin Forto, kao bivši premijer, jedna je od najprepoznatljivijih personifikacija te Vlade i izraz naše težnje za nastavkom rada koji smo započeli 2018. godine”, saopštili su iz stranaka koje čine novu skupštinsku većinu i Kluba samostalnih zastupnika.

Kako su naveli, njegovim povratkom na mjesto premijera takođe žele vratiti povjerenje građana u institucije KS.

“Radi se o premijeru s iskustvom i to će uveliko olakšati našu namjeru da s prvim danom imenovanja nove Vlade krenemo s radom. Vremena pred nama je malo pa bi u tom smislu i jedan dan čekanja bio luksuz koji ne smijemo sebi dopustiti”, istakli su.

Dodali su da su uvjereni da će njihov rad biti uspješan i da će na kraju mandata građani Kantona Sarajevo biti zadovoljni urađenim, pogotovo, kako su rekli, na polju suzbijanja posljedica pandemije KOVID-19 na zdravstvenom i privrednom planu.