Sjevernoatlantski savez ostaje trajno predan Bosni i Hercegovini i nastaviće pružati podršku neophodnim reformama, jer stabilna Bosna i Hercegovina je od izuzetne važnosti za mir i stabilnost u regionu.

To je istaknuto danas na ceremoniji primopredaje komandne dužnosti u NATO Štabu Sarajevo, upriličenoj danas u sarajevskom Domu Oružanih snaga BiH, na kojoj je brigadni general Vilijam Džej Edvards preuzeo dužnost od dosadašnje komandantkinje Marti Džej Bisel.

Učesnike ceremonije pozdravio je komandant Združenih savezničkih snaga u Napulju, Džejms Dži Fogo, podsjećajući na istorijat prisustva NATO-a u BiH, istovremeno odajući priznanje uspjesima NATO Štaba Sarajevo, kao i izuzetnom angažmanu njegove dosadašnje komandantkinje Bisell, te izražavajući dobrodošlicu novom komandatu, generalu Edvardsu.

“NATO Štab Sarajevo već 15 godina pomaže Bosni i Hercegovini da stvori bolju budućnost i nastavićemo to raditi i u budućnosti, predani smo stabilnoj, sigurnoj Bosni i Hercegovini danas i sutra”, istakao je general Fogo.

Potcrtao je istovremeno kako je NATO Štab Sarajevo bio ključan u pružanju podrške reformi odbrambenog i sigurnosnog sektora u BiH, te da ovaj štab pruža podršku i Snagama Evropske unije u BiH.

Kontinuitet djelovanja i predanost Bosni i Hercegovini istakao je i novi komandant NATO Štaba Sarajevo, brigadni general Vilijam Džej Edvards, izražavajući spremnost da nastavi razvijati partnerstvo s državom Bosnom i Hercegovinom te podržavati spomenute reforme.

“Moramo ići i dalje, a namjera mi je da idem daleko sa svima vama”, poručio je general Edvards, naglašavajući riješenost da u sklopu vlastite misije održi dosadašnju dinamiku u izgradnji međusobnih odnosa, sve s ciljem osiguranja stabilnog okruženja u BiH.

Brigadni general Marti Džej Bisel je u veoma nadahnutom i emotivnom oproštajnom govoru ukazala na brojne kvalitete, civilizacijske vrijednosti i posebnosti Bosne i Hercegovine, podsjećajući na konkretne primjere izvrsnosti, koji, kako je kazala, najčešće, nisu prepoznati od bh. vlasti.

Prema njenim riječima, da bi krenula naprijed, BiH se mora osloboditi balasta prošlosti.

“Sada kada odlazim iz BiH sve više i više vjerujem da svaki građanin BiH želi iste stvari: mir, prosperitet, slobodu izbora, slobodu da glasa i živi u zemlji gdje će mu porodica biti sigurna i zaštićena”, kazala je general Bisel.

Ceremonija primopredaje komandne dužnosti u NATO Štabu Sarajevo, kojoj su prisustvovali civilni i vojni zvaničnici iz BiH, te međunarodni zvaničnici, brojne zvanice i gosti, propraćena je prigodnim programom: intoniranjem himni, simboličnim dočekom i ispraćajem zastava, te dodjelom odlikovanja.