Egipat, Njemačka, Francuska i Jordan i utorak su upozorili Izrael protiv aneksije dijelova Palestinskih teritorija, navodeći da bi takav izraelski potez mogao imati posljedice po bilateralne odnose.

U saopćenju koje je podijelilo njemačko ministarstvo vanjskih poslova, zemlje među kojima su dva vodeća izraelska partnera na Bliskom istoku, navode da su njihovi ministri vanjskih poslova raspravljali o tome kako da ponovo pokrenu razgovore između Izraela i Palestinskih vlasti.

Oni se, skupa s većinom drugih evropskih zemalja, protive izraelskim planovima koji predviđaju aneksiju dijelova okupirane Zapadne obale u okviru sporazuma za Bliski istok koji je promovirala administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Palestinske vlasti, koje žele Zapadnu obalu za dio buduće palestinske države, protive se tom potezu. Sjedinjene Države još nisu dale odobrenje za planove aneksije.

-Mi smatramo da će bilo kakva aneksija Palestinskih teritorija okupiranih u 1967. predstavljati kršenje međunarodnog prava i ugrozit će temelje mirovnog procesa – saopćili su evropski i bliskoistočni ministri vanjskih poslova nakon video konferencije.

-Nećemo priznati bilo kakve promjene granica iz 1967. koje nisu dogovorile obje strane u sukobu. To bi također moglo imati posljedice po odnose s Izraelom – dodaju oni u saopćenju.

Izrael je odbio komentirati to saopćenje. U posebnom saopćenju, međutim, ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua navodi da je on poručio britanskom premijeru Boriusu Johnsonu u utorak da je on predan Trumpovom „realističnom“ planu za regiju.

-Izrael je spreman da vodi pregovore na osnovu mirovnog plana predsjednika Trumpa, koji je i kreativan i realističan, i neće se vratiti propalim formulama iz prošlosti – navodi se u Netanyahuovom saopćenju, prenosi Reuters.