Fudbalska reprezentacija Egipta osvajanjem titule šampiona Afrike u konkurenciji do 23 godine ostvarila je i plasman na Ljetne olimpijske igre, koje će se 2020. godine održati u Tokiju.

Shawky Gharib, selektor olimpijske selekcije Egipta, izjavio je da je na preliminarni spisak na kojem je 50 igrača uvrstio i prvu zvijezdu Mohameda Salaha, ali da će o eventualnom nastupu na igrama odluku donijeti igrač i njegov klub Liverpool.

Ukoliko odluči da igra za Egipat na Olimpijskim igrama 27-godišnji Salah bi mogao propustiti početak sljedeće sezone u Premier ligi Engleske, jer je finale olimpijskog turnira zakazano za 8. august.

Gharib je priznao da namjerava Salaha uvrstiti na preliminarni spisak igrača, ali i da ga ne može primorati da igra za reprezentaciju.

“Salahov nastup s ‘faraonima’ u Tokiju biće odluka koju će donijeti on, njegov klub Liverpool i menadžer Jurgen Klopp. Ne možemo primorati Salaha da učestvuje s nama, jer ga propisi Svjetske fudbalske federacije ne obavezuju na to. Salah je jedan od tri najbolja fudbalera na svijetu i svaki tim bi u sastavu volio imati igrača njegovih mogućnosti i vještina. Uvrstio sam Salaha na prošireni spisak od 50 igrača. Konačan spisak od 18 igrača koji će putovati u Tokio biće objavljen u junu. Stoga je prerano govoriti o tih 18 imena”, rekao je Gharib, prenose britanski mediji.

Salah je za seniorsku reprezentaciju Egipta do sada odigrao 67 utakmica i postigao 41 gol.

Profesionalnu karijeru je počeo u Al Mokawloonu, a zatim je nastupao za Basel, Chelsea, Fiorentinu, Romu i sada Liverpool.