Egipćanin Ezzeldin Bahader, ponosni djed šestero unučadi, po Guinnessovoj je knjizi rekorda postao najstariji svjetski profesionalni nogometaš, nakon što je odigrao drugu 90-minutnu utakmicu nedugo prije svojega 75. rođendana.

Bahaderov su svjetski rekord priznali u subotu navečer nakon utakmice na kojoj je promašio kazneni udarac. Meč koji je njegova momčad odigrala 6. listopada završio je 3:2 u korist protivničkog sportskog kluba El Ayat u egipatskoj trećoj ligi.

Nekadašnji igrač amater, koji će 3. studenoga navršiti 75 godina, u ožujku je, na svojoj debitantskoj utakmici kao profesionalac postigao pogodak iz jedanaesterca. Istog je mjeseca kanio odigrati i drugu 90-minutnu utakmicu da bi oborio svjetski rekord, no prekid sportskih događanja i aktivnosti radi suzbijanja širenja koronavirusa stavili su njegove planove na čekanje.

Bahader je ranije novinarima rekao da ima 75 godina, kazavši im da ih je jednostavno “zaokružio”. Zahvaljujući njegovim poznim godinama momčad je na utakmici 6. listopada imala sponzore i dobila velik publicitet. Subotnjoj su utakmici prisustvovali neki od šestero Bahaderovih unuka koji su ga došli bodriti, dovikujući mu: “Naprijed, djede!”

Rekord je dosad držao 73-godišnji Izraelac Isaak Hayik.