Izvršna direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove Anđelina Ajhorst i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Metju Palmer, u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini boravit će do ponedjeljka. Iako još nema zvanične potvrde da su stigli, najavljeno je da će danas doputovati u našu zemlju. Fokus razgovora sa zvaničnicima u BiH bit će ustavna i izborna reforma.

Izmjena Izbornog zakonodavstva BiH kao tema u fokusu je ovih dana kod zvaničinika naše zemlje. Čuli smo procjene da su neka pitanja gotovo pa dogovorena, poput pitanja izbora Predsjedništva, kako je najavio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je kako se nada da će se s dolaskom međunarodnih predstavnika stvari u BiH pomaći s mrtve tačke, dok predsjednik SNSD-a od sastanka s Palmerom, kako je rekao, ne očekuje ništa. Pravnici podsjećaju da BiH ima složen politički sistem, u kojem se se mora voditi računa o specifičnosti, a mijenjanju zakona i Ustava mora prethoditi društveni dogovor ili konsenzus minimum ispod koga se ne ide.

VLADO ADAMOVIĆ, pravnik

Kada to postignete onda ostavite pravnicima koji će vrlo lako stručno i pravno specificirati zakone i određene dijelove Ustava. Ako to ne uradite onda dolazite u situaciju da se nismo dogovorili, a pokušavamo nešto pravno promijeniti. To je bezuspješan posao. Ja uvijek mislim da će politički pritisak više doprinjeti, jer ova zemlja ima tako dobrih pravnika da im neko ozbiljan zada zadatak za desetak dana bi imali riješenje.

Izborni zakon u BiH je predmet nadmudrivanja i ostvarivanja ciljeva, a ne poštenog izbornog procesa, ističe novinarka Rubina Čengić, koja je pratila i ranije posjete međunarodnih zvaničnika našoj zemlji. Nije optimista da će najavljeni susret pomoći riješavanju problema.

RUBINA ČENGIĆ, novinar

Mislim da političke partije u BiH u razgovore o određenim probelmima kao što je Izborni zakon ulaze uvijek sa figama u đepu, skrvenim ciljevima, nepošteno pregovaraju jedni sa drugima. To jednostavno političari iz međunarodne zajednice ne razumiju. Jedine sankcije koje ja pamtim, a da su dale rezultate, jeste kada smo imali posebnog predstavnika OHR-a za Brčko, kada je on zaustavio isplatu plata zastupnicima u Skupštini Brčko distrikta.

Naši sagovornici se slažu da se trebaju unaprijediti tehnički detalji zakona, što podrazumjeva i unapređenje brojanja glasova da ne bi, kako kažu, bili više u situaciji da razultate određuje onaj ko broji glasove, ali i da se birački odbori biraju mimo uticaja politike, a s ciljem da rezultati izbora budu u skladu sa voljom građana.

Anketirani građani skeptični su o pitanju djelovanja domaćih političara

Predstavnici međunarodne zajednice će prvo razgovarati sa, kako je najavljeno, predsjednicima SDA i HDZ-a BiH, a potom i sa članovima Predsjedništva, te sa članovima Interresorne grupe koja radi na izmjenama Izbornog zakona. Osim izaslanika Anđeline Ajhorst i Metju Palmera, prema najavi, na sastancima će biti i ambasador SAD-a u BiH Erik Nelson i šef Delegacije EU u našoj zemlji, Johan Zatler.