Postoji mogućnost trećeg talasa epidemije Covid 19 u Evropi, a pojedine zemlje mogle bi već da budu u toj fazi, izjavila je direktor Odjeljenja za političku komunikaciju u Evropskoj komisiji Dana Spinant.

Ona je upozorila da se treći talas razvija drugačijom brzinom u različitim zemljama, te da je stoga potrebno ubrzati proces vakcinacije.

“Treći talas mogao bi biti na horizontu u brojnim zemljama, a pojedine države su možda već u toj fazi. Naš stav je da želimo da značajno ubrzamo program vakcinacije u EU”, istakla je Spinantova, koja vrši i funkciju zamjenika glavnog portparola predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Spinantova je naglasila da EU ostaje privržena cilju vakcinisanja 70 odsto svojih građana, javio je TASS.

Njemački ministar zdravlja Jens Špan izjavio je ranije danas da nema dovoljno vakcina u Evropi za zaustavljanje trećeg talasa epidemije.

Prema podacima koji su juče objavljeni, Evropska komisija očekuje da Unija do kraja prvog tromjesečja ove godine dobije do 100 miliona doza vakcina kompanija “Fajzer”, “Moderna” i “Astra Zeneka”, što je za 40 odsto manje od 166 miliona doza koje je Komisija naručila za prva tri mjeseca.

Vodeće zemlje EU trenutno pooštravaju mjere karantina usljed ubrzanog širenja zaraze virusom korona, godinu dana nakon prvih mjera zatvaranja u Evropi u martu prošle godine.