Evropska komisija poručila je, povodom međusobnog protjerivanja ambasadora iz Srbije i Crne Gore, da su dobrosusjedski odnosi osnova za napredak zemalja na putu ka članstvu u EU.

“Poštovanje dobrosusjedskih odnosa je kamen temeljac za proces proširenja, pridruživanja i stabilizacije. I Srbija i Crna Gora dobro napreduju na putu evrointegracija”, poručili su iz Komisije.

Podsjetimo, Crna Gora je jučer proglasila ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića personom non grata i od njega zatražila da napusti tu zemlju u roku od 72 sata.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore saopštilo je da se Božović duže vrijeme i kontinuirano miješao u unutrašnje stvari Crne Gore i da je davao izjave nespojive sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije. I posle više upozorenja da je takvo ponašanje neprihvatljivo, Božović je u petak još jednom omalovažio Crnu Goru, tako što je nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. godine nazvao ‘oslobođenjem’ i ‘slobodnom voljom’ crnogorskog naroda, navelo je crnogorsko ministarstvo.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ubrzo je saopštilo da je proglasilo ambasadora Crne Gore u Beogradu Tarzana Miloševića personom non grata i zatražilo da napusti zemlju u roku od 72 sata.

Zemlje članice EU na sutrašnjem sastanku ambasadora trebalo bi da se dogovore o godišnjim zaključcima o zemljama iz procesa proširenja koji će biti usvojeni na Vijeću ministara opštih poslova 8. decembra.