Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen opisala je u godišnjem govoru o stanju Unije sumornu situaciju i recesiju koju je izazvala pandemija virusa korona, ali i predstavila plan koji će učiniti blok otpornijim na krize u budućnosti.

Ona je potvrdila ciljeve koje je proklamovala kada je stupila na dužnost u decembru: borbu protiv klimatskih promjena i digitalnu revoluciju.

Fon der Lajenova je opisala plan za smanjenje emisija štetnih gasova za najmanje 55 odsto u odnosu na nivo iz 1990. godine do 2030. godine, što je povećanje sa sadašnjih 40 odsto, i pozvala na veće ulaganje u tehnologiju da bi Evropa bila konkurentnija Evropi i SAD.

Ona je rekla u govoru u Evropskom parlamentu da je “ovo trenutak za Evropu” da pokaže unutrašnje povjerenje među svima i da nastupi jedinstveno.

“Došao je trenutak da Evropa bude predvodnik na putu iz ove ranjivosti prema novoj vitalnosti. Ovo kažem zato što su posljednji mjeseci ponovo ukazali na našu zajedničku vrijednost. Pretvorili smo strah i podjele među državama članicama u povjerenje u našu Uniju”, naglasila je Fon der Lajenova.

Ona je posvetila samo nekoliko rečenica Bregzitu i rekla da iz dana u dan opadaju šanse da će na vrijeme biti postignut sporazum sa Britanijom o budućim trgovinskim odnosima.