Epidemiološka situacija u Bijeljini pogoršana je u posljednjih nekoliko dana. Zato su iz tamošnje bolnice zatražili od nadležnih da pooštre kontrole poštivanja mjera, navodeći kako su zdravstveni radnici u gradskom Kriznom štabu preglasani, uz konstataciju da se ništa ne pitaju.

U Kovid bolnicama u Bijeljini hospitalizovano je 58 osoba, među kojima je sve više mladih sa teškom kliničkom slikom, rekao je nakon obilaska pacijenata u kovid bolnici direktor bolnice Zlatko Maksimović.

“Ovaj talas nije isti kao onaj u novembru. Ja vjerujem da će on kraće da traje, ali težina kliničke slike je ogromna”, ističe Maksimović.

Medicinare u Bijeljini dodatno je naljutila i činjenica da ove godine u gradskom budžetu nisu planirana sredstva za bolnicu. Da će situacija biti ispravljena, obećao je predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević nakon posjete ovoj zdravstvenoj ustanovi.

“Smatram da je to obaveza svih nas. Tu sam da podržim Bolnicu, Dom zdravlja, u njihovim nastojanjima da sačuvaju javno zdravlje”, kaže Đurđević.

Od gradonačelnika su zatražili da obezbijedi poštovanje mjera, ali odgovor nisu dobili, a zamjerke su imali i na funkcionisanje gradskog štaba za vanredne situacije.

“Ako zdravstveni radnici nešto predlože, i mi iz Bolnice i Doma zdravlja budemo žestoko nadglasani, a predlažemo vezano za zdravstvo, o čemu mi pričamo, šta je čija uloga ovdje”, kaže direktor bolnice “Sveti Vračevi” Zlatko Maksimović.

Gradonačelnik Bijeljine i komandant Štaba za vanredne situacije Ljubiša Petrović nije želio da komentariše izjave direktora bolnice. U gradskom odjeljenju za inspekcijske poslove kažu da razumiju zdravstvene radnike i da rade sve što je u njihovoj nadležnosti.

“U posljednje vrijeme kombinujemo, tražimo asistenciju ministarstva unutrašnjih poslova, tu je uključena i komunalna policija, u smislu kontrole radnog vremena”, kaže Predrag Petričević iz Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada Bijeljina.

Ono što je takođe izrađeno u Bijeljini, a posebno sa pooštravanjem mjera u susjednoj Srbiji jeste da veliki broj građana Srbije dolazi ovdje tokom vikenda. Posebno je to bilo izraženo kada su bili topliji dani i više temperature, to je izazvalo gužve u trgovačkim centrima i ugostiteljskim objektima.

Odnos ugostitelja i inspektora u Bijeljini je poput igre mačke i miša, kaže Petričević i dodaje da su i sami na ivici snage.

“Uglavnom se mjere koje su naložene, poštuju, ono što mogu da kažem je da smo za ovaj vikend izdali jedan prekršajni nalog, a da u toku marta je izdato šest”, ističe Petričević.

Visok procenat zaražavanja i povećanje broja hospitalizovanih moguće je staviti pod kontrolu najprije usklađivanjem mjera i jedinstvenim pristupom u cijeloj zemlji, a potom njihovim poštovanjem, složni su u ocjeni naši sagovornici.