Na lokaciji Malta u Banjaluci građani će se od danas moći testirati na Covid-19 u svojim automobilima, kako bi se izbjegao međusobni kontakt.

Ovo testiranje, po principu uzimanja briseva pacijentima direktno u automobilu, uvedeno je kao jedna od mjera u borbi protiv širenja koronavirusa.

“Time će biti rasterećena lokacija ispred Poliklinike na kojoj je velika gužva i na kojoj je problem pristupa, jer je riječ o centru grada. Ujedno, smanjujemo kontakte među građanima, jer će ovdje osobe moći da obave testiranje iz svojih automobila”, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

On je takođe rekao da se priprema i dodatna ARI ambulanta za lica sa akutnim respiratornim infekcijama u novom objektu u Docu, pored postojeće COVID ambulante.

Direktorica Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović izjavila je da prva testiranja na novoj lokoaciji na Malti počinju od 8.30 časova. Higijensko-epidemiološka služba obavijestiće oko 120 pacijenata za koje je planirano da se danas ovdje testiraju.

“Za njih će biti pripremljene uputnice koje će ih čekati na ovoj lokaciji. Tako da niko od pacijenata ko nije obaviješten, neće moći ovdje da se testira. Ostavljena je mogućnost za one pacijente kojima ne odgovara ova lokacija, da mogu testiranje obaviti na punktu ispred Poliklinke kako bi se izašlo u susret našim pacijentima”, rekla je Todorović.

Ona je istakla da je banjalučki Dom zdravlja veoma opterećen, te je apelovala na građane da se pridržavaju preporučenih mjera zaštite.