Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske saopštilo je da je u skladu sa zakonskim procedurama obnovilo ekološku dozvolu za gradnju Hidroelektrane “Buk Bijela”.

O svemu su, ističu u Ministarstvu, obaviještene susjedne zemlje Crna Gora i Srbija, kao što je urađeno i u prethodnom postupku. Centar za životnu sredinu iz Banjaluke i “Aarhus centar” iz Sarajeva zajedno sa organizacijama “Green Home” i “Ozon” iz Crne Gore podnijeli su međutim žalbu Sekretarijatu ESPOO Konvencije protiv Bosne i Hercegovine zbog kršenja i izbjegavanja procedure o prekograničnoj procjeni uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje Hidroelektrane „Buk Bijela” na rijeci Drini.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da je ovo Ministarstvo još 2016.godine izdalo ekološku dozvolu za HE “Buk Bijela”. Ministarstvo je, dodaje Golić, provelo Studiju uticaja na životnu sredinu i ishod je bio pozitivan, te je potvrđena ekološka dozvola. Međutim, zbog kašnjenja zahtjeva za njenu obnovu od strane Elektroprivrede Republike Srpske, došlo je do poništavanja ekološke dozvole i pristupilo se izdavanju nove. U ovom postupku korištena je stara Studija uticaja na životnu sredinu iz 2012-e, jer se u međuvremenu smatraju u Ministarstvo ništa nije promijenilo. S ovim se ne slažu ekolozi koji su imali niz primjedbi na staru studiju.

SREBRENKA GOLIĆ, min. za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS

„S obzirom da se ništa nije mjenjalo ni u snazi, ništa se na terenu nije mjenjalo, iskoristili smo prethodnu studiju na koju nije bilo primjedbi i samo smo obnovili ekološku dozvolu u skladu sa procedurama po zakonu“.

VIKTOR BIJELIĆ, potpredsj. Centra za životnu sredinu Banja Luka

„Nije moguće da se ništa nije promijenilo. Znači mi sad evidentno vidimo klimatske promjene koje se dešavaju , a tu su zaista u studiji podaci koji su navedeni su vrlo oskudni. Jedan dio vrsta uopšte nije naveden da tu obitava, a drugo nije se uzimao u obzir uošte kumulativni efekat čitavog projekta HES „Gornja Drina“.

Ekolozi su protiv gradnje hidroelektrane jer bi ona između ostalog bila kraj za brojne vrste poput mladice, lipljena i potočne pastrmke koje obitavaju u Drini. Smatraju da je veća šteta nego korist.

NENAD IKONIĆ, nač. GSS Foča predsj. Spasilačkog kluba „Wolf“

„RS neće imati koristi od te brane pod broj jedan. Pod broj dva ta brana će uništiti čitav biodiverzitet odnosno mikroklimu što se tiče opštine Foča i šire naše regije. Niko od toga koristi neće imati. To imaju samo koncesionari. Niko nema pravo nijedan potočić da potopi, a ne najljepšu rijeku Drinu“.


HE „Buk Bijela“ koja se planira graditi na rijeci Drini imala bi instalisanu snagu od 93 MW, a vrijednost ove investicije je oko 200 miliona evra. Na jednoj strani dobijaju se energija, nova radna mjesta, a na drugoj gubi jedan od posljednjih netaknutih dijelova prirode u Evropi.