Više stotina ekoloških aktivista protestovalo je pred zgradom Parlamenta Slovenije protiv zakonskih izmjena kojima se zaoštravaju uslovi za registraciju nevladinih udruženja za zaštitu okoliša, te smanjuje njihov uticaj na izdavanje saglasnosti za velike investicijske projekte.

Prema izmjenama zakona o građevinarstvu i zakona o očuvanju prirode, djelovanje nevladinih organizacija na tom području ograničilo bi se i smanjio njihov uticaj na postupke dobijanja potrebnih saglasnosti, na koji su do sada mogli ulagati prigovore.

Prema novim zakonskim odredbama takva nevladina udruženja i društva moraće imati najmanje tri stalno zaposlena djelatnika s punim radnim vremenom, najmanje 50 registrovanih članova i minimalno 10.000 evra imovine. Takođe, moraće održavati i redovne sastanke i skupštine, a zakonske odredbe primjenjivaće se retroaktivno za posljednje dvije godine.

Tome se protestima pred zgradom Parlamenta suprotstavilo više stotina ekoloških aktivista, zvižducima i skandiranjem parola protiv zakonskih izmjena.

Istakli su da se, prema njihovom uvjerenju, krivnjom sadašnje vlade u Sloveniji širom otvaraju vrata investitorima čiji građevinski projekti ugrožavaju okoliš i prirodu jer će se takvi projekti ubuduće odobravati bez adekvatnog nadzora javnosti.

Zaoštravanje kriterija za djelovanje nevladinih organizacija s druge strane podržala je slovenačka Privredna komora, kao predstavnik poslodavaca, utvrdivši da mnoga registrovana ekološka nevladina udruženja ne djeluju u interesu javnosti niti privrede, te da bi kriterijumi za njihovo djelovanje morali biti još oštriji i da bi morale imati najmanje 100 aktivnih članova da im se omogući registracija.

Vladino ministarstvo za okoliš i prostor tvrdi da su zakonske izmjene na području građevinarstva potrebne kako bi se ta djelatnost oporavila nakon koronakrize, te da i prema standardu Evropske komisije, nevladina udruženja moraju imati određen minimalan broj aktivnih članova, kako bi se legitimisale kao aktivna društva u postupcima u vezi sa izdavanjem ekoloških ssglasnosti i građevinskih dozvola.