Hemijski stručnjaci i vatrogasci rade na osiguranju još najmanje 20 potencijalno opasnih kontejnera sa hemikalijama u eksplozijom razorenoj bejrutskoj luci, pošto su otkrili da jedan curi, rekao je član francuskog tima.

Neki kontejneri su napukli u smrtonosnoj eksploziji koja je 4. augusta potresla luku i libanski glavni grad, rekao je poručnik Antoni, francuski hemijski ekspert koji nema ovlaštenje da kaže svoje puno ime u skladu sa politikom vlade.

Francuski i italijanski hemijski eksperti su do sada identifikovali više od 20 kontejnera sa opasnim hemikalijama, rekao je Antoni.

“Primijetili smo kontejnere sa oznakom za hemijsku opasnost i onda smo vidjeli da jedan od kontejnera curi”, objasnio je on u intervjuu za Asošiejted pres.

Eksperti sarađuju sa libanskim vatrogascima da osiguraju sve kontejnere i analiziraju njihov sadržaj.

Antoni nije rekao o kakvim hemikalijama se radi, niti je izneo više detalja.

Libanski zvaničnici nisu komentarisali potencijalne hemijske rizike u luci.

“Ima također drugih zapaljivih tečnosti u drugim kontejnerima. Tamo su i baterije i druga vrsta proizvoda koji mogu da povećaju rizik od potencijalne eskplozije”, rekao je Antoni.

U eksploziji prošlog utorka ubijeno je najmanje 160 ljudi i povrijeđeno oko 6.000.

Vjeruje se da je eksplozija izazvana požarom koji je detonirao neobezbijeđene zalihe 2.750 visoko eksplozivnog amonijum nitrata koje su stajale u luci od 2013. godine uprkos mnogobrojnim upozorenjama na opasnost.

Hemijski eksperti su dio francuskog tima koji je doputovao u Liban da pomogne u potrazi za tijelima poginulih, zbrinjavanju povrijeđenih i raščišćavanju grada poslije eksplozije.

Uz to je skoro 50 francuskih policajaca također u Bejrutu kako bi se utvrdilo šta se desilo.