Jordanske vlasti počele su danas da stavljaju elektronske narukvice ljudima koji ulaze u tu zemlju kako bi kontrolisale da li oni poštuju instrukcije o kućnoj izolaciji radi sprečavanja širenja zaraze korona virusom.

Ljudi koji doputuju u Jordan moraju da budu u izolaciji 14 dana u određenim hotelima na obali Mrtvog mora i u glavnom gradu Amanu.

Poslije tog perioda oni moraju još dvije nedjelje da ostanu u izolaciji kod kuće, rekao je portparol jordanske operativne grupe za borbu protiv novog korona virusa Nizar Obeidat.

On je kazao da je “upotreba elektronskih narukvica počela danas za one koji se samoizoluju kod kuće” kako bi se osiguralo da poštuju pravila o karantinu.

Jordan je ranije uveo oštre mjere, uključujući policijski čas, i koristio dronove da bi spriječio širenje korona virusa, ali je ograničenja ublažio početkom juna.

Zaraza korona virusa do sada je u toj zemlji potvrđena kod 1.147 osoba, od kojih je 10 umrlo.

Zdravstvene vlasti gotovo svakodnevno prijavljuju nove slučajeve zaraze i među Jordancima i među strancima koji ulaze u zemlju.

Na snazi su mjere obaveznog držanja distance i upotrebe zaštitnih maski na većini javnih mjesta. Vlasti kažnjavaju one koji ih krše.

Do sada se nekoliko država odlučilo za korišćenje elektronskih naprava, uključujući narukvice i pametne satove povezane s posebnim aplikacijma, u cilju sprečavanja širenja novog virusa.

Vlasti autonomne kineske teritorije Hongkong u martu su naredile svima koji dolaze iz inostranstva da nose električne narukvice kako bi mogle da nadgledaju poštovanje karantina.