Šef američkog proizvođača električnih automobila Tesla Elon Musk potvrdio je kako će ova kompanija svoju drugu fabriku izvan Sjedinjenih Američkih Država (SAD), i prvu u Evropi, otvoriti u glavnom gradu Njemačke Berlinu.

Musk je gostovao u Berlinu na dodjeli 43. dodjeli nagrada “Zlatni volan”, a tom prilikom je otkrio kako će kompanija Tesla nadomak Berlina graditi svoju prvu fabriku u Evropi.

“U fabrici koju ćemo nazvati ‘Giga Berlin’ proizvodit ćemo baterije, elementi za prijenos snage i same automobile. Prvi automobil koji ćemo ovdje proizvesti će biti ‘Model Y'”, rekao je Musk.

Kompanija Tesla posjeduje dvije fabrike “Gigafactory” na području Sjedjenih Američkih Država (SAD). Prošle godine je odlučeno da se prva fabrika izvan SAD-a otvori u Kini. Očekuje se da će Tesla proizvodnju u fabrici u Berlinu početi 2021. godine, te da će zaposliti oko 10.000 ljudi.

Teslin “Model 3” je na takmičenju u Berlinu dobio nagradu “Zlatni volan” za najbolji električni automobil srednje veličine. Cijene ovog automobila u Njemačkoj počinju od 44.000 eura.