Ujedinjeni Arapski Emirati saopćili su u subotu da ukidaju blage kazne za takozvana “ubistva iz časti” i mijenjaju zakone o nasljeđivanju za stanovnike u sklopu reforme ličnih i porodičnih zakona u bliskoistočnom trgovinskom centru.

Grupe za ljudska prava kažu da hiljade žena i djevojaka svake godine budu ubijene širom Bliskog istoka i Južne Azije jer su članovi njihovih porodica bijesni zbog navodne štete po njihovu “čast”. Djela koja se smatraju uvredom za čast mogu uključivati bijeg od porodice, druženje s muškarcima ili bilo kakvo kršenje konzervativnih vrijednosti u vezi sa ženama.

U saopćenju federalne vlade UAE koju je prenijela službena novinska agencija WAM navodi se da je ukinula pravne klauzule koje su sudijama omogućavale da izreknu blaže kazne u “zločinima iz časti”. Vlada Emirata navodi da će te zločine sud sada tretirati kao uobičajene slučajeve ubistva.

Stanovnici ove arapske zaljevske države također će imati pravo da odaberu zakone o nasljeđivanju koji će se koristiti u svakom slučaju, umjesto zakona UAE koji se temelji na šerijatu (islamski vjerski zakon).

Nasljeđivanje i razvodi braka regulisani su šerijatski inspirisanim zakonom u UAE-u i drugim zaljevskim arapskim zemljama, iako iseljenici čine većinu stanovništva, uključujući i emirat Dubai, koji je finansijski i komercijalni centar te zemlje.

Pod šerijatom, udio nasljedstva za ženu uglavnom je upola manji od muškarca i oni bi mogli biti isključeni iz nasljeđivanja zemlje i imovine na osnovu diskriminatorne kulturne prakse.

Vlada navodi da su pravne reforme dio napora za poboljšanje zakonodavstva i investicione klime u zemlji, kao i za konsolidaciju “principa tolerancije”.

WAM izvještava da će UAE također dekriminalizirati neka djela koja ne nanose štetu drugima, uključujući konzumaciju alkohola i seksualni odnos van braka, dok će tužiteljima i sudijama prepustiti da ta djela definiraju.