Engleska kompanija De La Rue saopćila je da je na rubu kolapsa, a radi se o kompaniji koja štampa novac za ukupno 140 država.

Rukovodstvo kompanije saopćilo je da je aktiviralo plan sanacije poslovanja koji ne daje očekivane rezultate, te se navodi da kompaniji prijeti i proglas bankrota.

Kompanija sa 2.500 uposlenih štampa novac za 140 centralnih banaka u svijetu, uključujući i britansku Centralnu banku (BoE).

U prethodnih šest mjeseci kompanija je zabilježila gubitak u iznosu od 9,2 miliona funti (11,84 miliona dolara), a dug kompanije je u drugoj polovici ove godine porastao na 170,7 miliona funti (220 miliona dolara).

Nakon saopćenja, dionice kompanije De La Rue izgubile su 20,6 posto vrijednosti na berzama.

U posrnulom engleskom gigantu nadali su se da bi stabilizaciju poslovanja mogli ostvariti štampanjem novih britanskih pasoša, nakon što ta zemlja napusti Evropsku uniju, ali taj posao je na tenderu dobila konkurentska kuća Gemalto.

Kriza u kompaniji eskalirala je nakon što joj dug od 18 miliona funti (23,17 miliona dolara) nije platila Venecuela.

De La Rue je u posao štampanja novčanica ušla daleke 1860. godine kada je to radila za Mauritanius, a trećina novca koji je trenutno u opticaju u svijetu je izašao iz štampača te posrnule kompanije. Kompanija štampa i pasoše za 40 država.