Svjetska premijera izložbe “Srebrenica” maestra Mersada Berbera bit će održana 26. oktobra u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu. Gost emisije Konačno petak BHT1 bio je sin ovog velikog umjetnika i predsjednik Uprave Fondacije “Mersad Berber” – Ensar Berber.

“Cjelokupni proces, kada govorimo o pripremi izložbe, o ocu koji je stvarao ovaj ciklus ‘Srebrenica’, trajao je skoro do njegovog odlaska. Na kraju je sve bilo pretočeno u veliku monografiju od preko 600 stranica”, pojašnjava Berber.

On je izrazio veliko zadovoljstvo zbog toga što će premijerno prikazivanje ciklusa “Srebrenica” Mersada Berbera biti upriličeno u Sarajevu.

“Stvaralački proces, koji možete vidjeti i u ovoj monografiji, pokazuje da je moj otac posvetio zadnjih svojih 17-18 godina života isključivo baveći se ovom tematikom koja ga je najviše pogodila prvenstveno kao čovjeka. Kao umjetnik je dao svoj obol svemu tome, kroz priču o žrtvi, na sebi svojstven način kao slikar kroz legendu o Ikaru i Dedalu”, kazao je Berber.

Zbog velikog obima materijala, ističe Berber, izložba “Srebrenica” neće moći biti prikazana u cjelosti.

“Ali mi smo pokušali na najbolji mogući način u jednom lijepom prostoru Umjetničke galerije da prezentiramo kako mi smatramo da možemo i u tom obimu koliko nam prostor dozvoljava”, kaže Berber.

Govoreći o procesu nastanka ciklusa “Srebrenica”, Ensar Berber otkriva da se njegov otac Mersad služio isključivo faktima i dokazima u stvaranju ovog kapitalnog djela.

“On je napravio svoju studiju i svoje viđenje, ali koristeći se faktografskim dokazima i relevantnim činjenicama, sa ljudima koji su učestvovali u istraživačkom radu, što je dokumentovano u monografiji. To je jedan duhovni vakuf mog oca i svega onoga što je ostavio iza sebe”, rekao je Ensar Berber u emisiji Konačno petak BHT1.