Bosna i Hercegovina ponovo je drugačija od ostatka svijeta. Dok se zbog pandemije koronavirusa svugdje u svijetu pooštravaju mjere, uveliko vrši imunizacija stanovništva, naša zemlja zbraja brojke oboljelih. Da li one pokazuju realnu epidemiološku sliku i da li je prošao krizni period?

Mnogo nejasnoća imaju građani kada je riječ o epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji, pa se pitaju da li brojke oboljelih odražavaju realno stanje?

“Ne odražavaju iz razloga jer mislim da se ne idu svi testirati.”
“Mislim da pokazuju, mislim da se dosta testira.”
“Nije to usaglašeno baš, čak nekada mi bude sve pod velikim upitnikom.”

Prema posljednjem izvještaju, u Bosni i Hercegovini novozaraženih je 332. Ako taj broj uporedimo sa brojem dnevno oboljelih u oktobru i novembru, kada je bio vrhunac pandemije, on je mnogo manji.

dr. EMINA KURTAGIĆ-PEPIĆ, specijalistica epidemiologije u ZZJZKS

“Sedmična incidenca na 100 hiljada stanovnika je oko 80 do 90 oboljelih, što zaista nije veliki broj. Mislim da to globalno predstavlja pravo stanje zato što mi radimo aktivni epidemiološki nadzor, to podrazumijeva praćenje stanja kako u javnim zdravstvenim ustanovama, ustanovama za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje, obrazovanje i ostalo.”

U bolnicama u Bosni i Hercegovini je smješteno 762 oboljelih. Covid ambulante bilježe manji broj ulazaka pacijenata.

ARMAN ŠARKIĆ, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS

“U decembru mjesecu kao Dom zdravlja imali smo 4200 pregleda ljekara porodične medicine, 33.000 laboratorijskih analiza, 1.900 pregleda pulmologa, čak 2.500 rtg snimaka – govorimo o covid ambulantama i centrima. U zadnjih mjesec dana bilježimo pad, otprilike ako je prethodno bilo 600 ulazaka dnevno, sad je oko 400.”

No, još opuštanja nema, zdravstveni sektor upozorava stanovništvo da krizni period nije prošao. Vrijeme praznika uticalo je na nešto veći broj oboljelih.

dr. EMINA KURTAGIĆ-PEPIĆ, specijalistica epidemiologije u ZZJZKS

“I dalje se pridržavajte mjera, mislim da je ovo i rezultat građana koji se pridržavaju mjera, da se očito izbjegavaju veći skupovi, da su se ljudi upoznali sa načinom prijenosa i da se generalno odgovorno ponaša.”

ARMAN ŠARKIĆ, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS

“Februar je poznat i po piku sezonske gripe, pa čak i početak marta, tako da bi bilo dobro da se strpimo još mjesec i po dana i onda možemo reći da smo poprilično dobar uspjeh postigli u regiji.”

Brojke oboljelih su nam manje, ali stanovništvo još ne vakcinišemo. Evropa se zatvara, mjere pooštravaju čak i zemlje kod kojih uveliko traje proces vakcinacije. Iskustva bh.građana pokazuju da se ne testiraju svi oboljeli. Dok čekaju vakcine svjesni su činjenice da se ne možemo porediti sa ostatkom svijeta ali, kako zaključuju, u skladu sa mogućnostima u državi, tako je – kako je.