Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan osudio je Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate zbog pružanja podrške snagama sa sjedištem na istoku Libije, nakon što se predsjednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi sastao s predstavnicima libijskih plemena, koji su pozvali Kairo da interveniše u građanskom ratu.

Erdogan je rekao da će Turska nastaviti podržavati međunarodno priznatu Vladu nacionalne sloge (GNA), javio je Rojters.

“Koraci koje je ovdje preduzeo Egipat, posebno njihovo povezivanje sa pobunjeničkim liderom Haftarom, pokazuju da je proces ilegalan”, rekao je turski predsjednik, te je pristup Ujedinjenih Arapskih Emirata nazvao “gusarskim”.

Podsjetimo, Turska je pružila vojnu pomoć vladi sa sjedištem u Tripoliju u sukobu u Libiji, dok su Egipat, UAE i Rusija podržali suparničku vladu sa sjedištem na istoku zemlje.

Posljednjih nekoliko sedmica došlo je do dramatičnog vojnog napretka vladinih snaga, koje su uspjele suzbiti snage pobunjeničkog zapovjednika Kalife Haftara koji je prošle godine izveo napad na glavni grad.

Haftaru naklonjene plemenske vođe na istoku Libije pozvali su ove sedmice Egipat da interveniše u sukobu. Sisi se u četvrtak sastao s predstavnicima libijskih plemena i rekao da Egipat neće ostati miran pred direktnom prijetnjom egipatskoj i libijskoj sigurnosti.