Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom da Turska podržava inicijativu koju je NATO pokrenuo s ciljem smanjenja rizika i prevencije nesreća između vojnih elemenata Turske i Grčke.

Erdogan je u Predsjedničkoj palati u Ankari primio prvog čovjeka NATO-a Stoltenberga, a iz Direkcije za komunikacije saopćeno je da je na sastanku razgovarano o nizu regionalnh tema, uključujući situacije na istoku Mediterana te u Siriji i Libiji.

“Predsjednik Erdogan je sekretaru Stoltenbergu kazao da saveznici u NATO trebaju pokazati konkretnu solidarnost s Turskom“, navodi se u saopćenju.

Dodao je da je Turska jedina članica NATO-a koja je zauzela odlučan stav i pomogla u procesu obnove ravnoteže snaga u Libiji i da jedina vodi borbu s migrantskom i izbjegličkom krizom zarad sigurnosti cijele regije i Evrope.

Erdogan je Stoltenbergu kazao i da je solidarnost među saveznicima NATO-a ugrožena zbog činjenice da neke članice tog saveza pružaju utočište i štite teroriste FETO-a koji su u julu 2016. godine pokušali izvesti vojni udar u Turskoj.