Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je danas da će poslati 30 hiljada doza vakcina protiv COVIDA-19 Bosni i Hercegovini.Danas su potpisani i sporazumi između Vijeća ministara BiH i Vlade Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i Sporazum o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola.

“Želim da iskažem saučešće svima u BiH koji su izgubili borbu sa virusom korona. Dostavićemo BiH 30.000 doza vakcina”, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH.

Ova donacija dio je dogovora kojeg su članovi Predsjedništva BiH postigli s turskim liderom na današnjem sastanku u Ankari.

Ova vijest je objavljena na konfrenciji za medije nakon sastanka članova predsjedavajućeg i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić sastankom sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Predsjednik Erdoğan je iskazao zadovoljstvo posjetom članova Predsjedništva BiH Republici Turskoj. Izrazio je nadu da će sastanak sa Predsjedništvom BiH i potpisivanje više sporazuma još više unaprijediti odlične odnose dvije prijateljske zemlje. Potvrdio  je da će Turska i ubuduće podržavati i pružati podršku  Bosni i Hercegovini. Naglasio je da će posebna pažnja biti usmjerena na jačanje ekonomske saradnje, trgovinske razmjene, investicione projekte, te ulaganja turskih kompanija u BiH, što će u cjelini doprinijeti napretku bh. društva.

“Cilj nam je obim trgovinske razmjene Bosne i Hercegovine i Turske podići na milijardu dolara”, rekao je turski predsjednik.

Članovi Predsjedništva BiH su istakli kako je današnja zvanična posjeta Republici Turskoj još jedna potvrda uspješnih i stabilnih odnosa dvije zemlje. Izrazili su zahvalnost predsjedniku Republike Turske za podršku Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio se predsjedniku Erdoanu, te dodao kako je Turska pomogla BiH tokom poplava 2014. godine, te naglasio da je BiH na tome zahvalna.

Dodik je dodao kako Turska ima zagarantovanu stabilnost pod Erdoanovim vodstvom.

Govoreći o izgradnji autoputa Sarajevo -Beograd , Dodik je rekao:

Izgradnja autoputa Sarajevo- Beograd uz pomoć Turske najveći je infrastrukturni projekt u BiH i taj put integriše značajan dio BiH sa Srbijom, rekao je Dodik.

Dodao je i kako BiH više neće biti “slijepo crijevo.” , te da će izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd-Sarajevo unaprijediti ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Dogovoreno je da se održi trilateralni sastanak između Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske, a Dodik predlaže da se isto ponovi u četvero, odnosno i sa Rusijom.

Potpisani sporazumi o infrastrukturnim projektima i priznavanju vozačkih dozvola

Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović potpisao je Sporazum između Vijeća ministara i Vlade Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i Sporazum o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola.

Mitrović je istakao da je Turska iskazala svoje namjere za kvalitetnije uključivanje prostora jugoistočne Evrope u transportnu mrežu EU i zemalja zapadnog Balkana, dodavši da se poseban akcent u Ministarstvu kojim rukovodi stavlja upravo na bolje regionalno povezivanje u oblasti transporta i transportne infrastrukture.

“Potpisivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima smatramo dobrom osnovom za nastavak aktivnosti u vezi sa izgradnjom saobraćajnice Sarajevo-Beograd-Sarajevo. Time će se sigurno poboljšati putna mreža u BiH i Republici Srbiji, povezati glavni gradovi Sarajevo i Beograd, te ostvariti bolja regionalna povezanost sa Republikom Turskom”, rekao je Mitrović.

Mitrović je član delegacije BiH tokom današnje zvanične posjete Turskoj.

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju između Agencije za unapređenje stranih investicija BiH i Ureda za investiranje Predsjedništva Republike Turske o saradnji na promociji investicija. Memorandum je potpisala direktorica Agencije Milica Marković.

Svečani doček

Nakon intoniranja državnih himni i svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palače u Ankari, predsjednik Turske Erdogan i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pozdravili su pripadnike počasne garde uz tradicionalni pozdrav “Merhaba asker”.

Nakon svečanog dočeka, počeo je sastanak članova Predsjedništva BiH s Erdoganom, nakon čega će biti održan i sastanak delegacija Turske i BiH.

Sentop Povećati nivo trgovinskih odnosa između BiH i Turske

Foto: Orhan Karslı – Anadolu Agency

.Članovi Predsjedništva BiH su se tokom posjete Ankari sastali i sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Sentopom.

Sentop je tokom sastanka podsjetio da dvije zemlje imaju veoma bliske odnose na svim poljima.

“Vjerujemo da na temelju naših historijskih i kulturnih odnosa kao i međuljudskih odnosa i dalje trebamo nastaviti blisku saradnju u mnogim oblastima. Poduzimamo svakako zajedničke napore kako bismo dodatno razvijali odnose između naših zemalja”, kazao je Sentop.

Istakao je da Turska snažno podržava ekonomski razvoj, društvenu integraciju, politički dogovor, stabilnost i pozitivnu agendu u Bosni i Hercegovini, te da pomno prati i podržava proces saradnje BiH sa euroatlantskim institucijama i reforme koje se provode na tom putu.

Podsjetivši da je posljednji put boravio u posjeti BiH u maju 2019. godine, Sentop je kazao da zastupnici parlamenata dviju zemalja blisko sarađuju na multilateralnim platformama kao i da dvije zemlje djeluju skladno u mnogim pitanjima u okviru vanjskopolitičkih ciljeva Turske i BiH.

“Iskreno vjerujem da će se povećavanjem međusobnih kontakata trenutna saradnja između naših parlamenata dodatno razvijati u narednom periodu.”

Sentop je istakao da nivo trgovinskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Turske planiraju povećati na nivo koji bi bio u skladu sa izvrsnim političkim odnosima dviju zemalja.

“U tom smislu, napredak na realizaciji projekta autoputa Sarajevo-Beograd je od izuzetnog značaja”, kazao je Sentop.

Također je izrazio zahvalnost BiH na iskazanoj solidarnosti s Turskom nakon pokušaja puča organizacije FETO 15. jula 2016. godine u toj zemlji.

“Mjerama koje ćete poduzeti protiv FETO-a koji djelovanjem u oblasti obrazovanja pokušava prikriti svoje pravo lice, doprinijet ćete rješavanju ovog vrlo ozbiljnog sigurnosnog problema za naše zemlje. Želio bih naglasiti da i dalje očekujemo vašu kontinuiranu podršku u našoj borbi protiv FETO-a kao i vašu blisku saradnju u skladu sa zahtjevima naših pravosudnih institucija”, rekao je Sentop.

Dodik je istakao da BiH i Turska imaju veoma dobre odnose, napominjući da su odlučni da dodatno unaprijede odnose s tom zemljom na svim poljima.

Članovi Predsjedništva BiH su posjetili i Anitkabir u Ankari, mauzolej prvog predsjednika i osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, gdje su odati počast i položili cvijeće.