Prošlo je već pet dana od nemira na Capiitol Hilly. Predsjednica Zastupničkog doma Nency Pelosi će dati ultimatum od 24 sata američkom potpredsjedniku Mikeu Penceu da aktivira amandman 25 uz podršku najmanje osam članova kabineta i smijeni Donalda Trumpa, rekao je u emisiji “BHT1 uživo” novinar Erol Avdović.

Postoji nekoliko opcija kojima se može realizirati Trumpova smjena, a naredna 24 sata su ključna u tom procesu.

“U srijedu ćemo imati glasanje o Trumovom opozivu.Jedna je opcija da se čeka 20. januar i Bidenova inauguracija ili će se po drugoj varijanti čekati još 100 narednih dana kada će se sve staviti na agendu Senata.”, kazao je Avdović u javljanju iz New Yorka.

Čemu akcije nakon 20. januara?

“Američki politički sistem ima niz fabričkih grešaka i zastarjelih elemenata, a najviše time manipulira odlazeći predsjednik Donald Trump. Po ozbiljnosti čini se da će se ovaj put ići do kraja”, dodao je Erol.

U slučaju sa se Trump “izvuče” ima li pravo da se kandiduje za predsjednika SAD-a na narednim izborima?

“Zbog toga se ide na proces opoziva. Ako i Senat pristane na to, onda bi se moglo izglasati da se Trumpu u Kongresu i Senatu zabrani dalji politički rad”, istaknuo je Erol.

Kako će Sjedinjene Američke Države ići dalje?

“Trumpizam je najveći problem. U američkom Ustavu postoji 14. amandman koji podrazumijeva poduzimanje akcija protuv svih koji su podržali Trumpa”, kazao je novinar Avdović.

Prema njegovim riječima, u SAD-u se mora raditi i na socijalnim programima jer je epidemija COVID-19 prouzrokovala niz problema kao da se radi o jednoj siromašnoj zemlji, a ne globalno jednoj od najbogatijih zemalja svijeta.

Avdović je istaknuo da nije poznato kuda sve ovo vodi niti koliko je Trumpizam ušao u američke institucije.