U Federaciji Bosne i Hercegovine esencijalna lista lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja posljednji put je promijenjena 2019. godine. To znači da na tim listama nema lijekova za liječenje Covida-19.

Međutim, na federalnoj Bolničkoj listi nalaze se određeni lijekovi koji su obavezujući za sve bolnice. U praksi je to drugačije. Kovid pacijenti u Tuzlanskom kantonu imaju dostupne lijekove, dok ih pacijenti u Sarajevu moraju sami kupovati i za to izdvojiti i po nekoliko hiljada maraka.

Lijek Tocilizumab, primjerice od 800 miligrama košta oko 1500 maraka ili dvostruko više ovisno o dozi terapije koju liječnici preporučuju kovid pacijentima. Dunja Grabovac iz Sarajeva, morala je kupiti taj lijek za majku koja je na liječenju u Klinici za plućne bolesti Podhrastovi.

DUNJA GRABOVAC

„Jučer se događa novi šok. Zovu me iz Podhrstova da mami treba lijek, da je taj lijek jako skup, da ga ja trebam nabaviti i donijeti gore. I onda kreće moja potraga za lijekom, lijek sam našla u Istočnom Sarajevu, 600 mg tog lijeka košta oko 1200 KM“.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja kantona Sarajevo kažu da se lijek ne nalazi na bolničkoj listi, jer nije usuglašena s federalnom, ali da ga pacijenti svejedno ne bi trebali plaćati.

AMIR LJUBOVIĆ, Zavod zdravstvenog osiguranja KS

„Odredbe kantonalne liste lijekova iz 2018 godine kaže da se taj lijek obezbjeđuje iz sredstava bolničke ustanove odnosno putem njene kliničke apoteke“.

 Na esencijalnoj listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja ne nalaze se lijekovi namijenjeni isključivo za liječenje covida.

ZLATКO ERCEGOVIĆ, direktor UКC-a Tuzla

„Na žalost dobar dio lijekova u nas se mora kupovati i tu je neujednačena situacija od kantona do kantona. Esencijalne liste i liste lijekova prave kantonalna ministarstva zdravstva, ni jedan lijek ne bi terbao da uđe u upotrebu na teritoiju BiH ako nije prošao verifikaciju Agencije za lijekove i medicinska sredstva“.

Lijek Tocilizumab, kažu liječnici, smanjuje smrtnost pacijenаta koji trebaju biti priključeni na respirator i pomaže ukoliko se upotrijebi na vrijeme.

EDNAN DRLJEVIĆ, šef Kovid odjeljenja Opšte bolnice “Prim. Dr Abdulah Nakaš”

„Tu je najbitniji tajming, nekoliko sati može biti presudno, normalno da ukoliko pacijenti nabavljaju taj lijek odnekud , treba im dan dva, možemo zakasniti i može biti pogubno za pacijenta“.

Lijek Tocilizumab nalazi se na federalnoj Bolničkoj listi lijekova i kao takav je obvezujući za sve bolnice unatoč činjenici da pojedine županijske vlade i ministarstva nikad nisu usvojili županijsku bolničku listu lijekova, kažu u Zavodu zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije. Zašto ga pojedine bolnice nemaju i to pravdaju neusvajanjem liste lijekova, kazu, odgovor će morati dati nadležne institucije, kao i na to tko će građanima refundirati troškove lijeka koji nisu trebali platiti.

DUNJA GRABOVAC

„Kad je doktorica nazvala i rekla da treba taj lijek ja sam shvatila da je to lijek koji može spasiti život moje mame i ja zaista to uopće nisam pitala, tek se onda otvorilo to pitanje, da li je bolnica trebala imati taj lijek, i ako je trebala imati, jer ga neki kantoni imaju kao u Tuzli, zašto ga bolnica u Sarajevu nema“.