Migrantska kriza je u posljednjih nekoliko dana eskalirala u Velikoj Kladuši. Građani su se prethodne dvije noći samoorganizirali i nisu dopuštali autobusima sa migrantima da uđu u taj grad.

Iz MUP-a Unsko-sanskog kantona (USK) apeluju na građane da sve aktivnosti koje poduzimaju budu u skladu sa zakonom.

Ovo su snimci iz Velike Kladuše od prethodne dvije noći. Građani su se okupili i nisu dozvoljavali autobusima s migrantima da užu u ovaj grad. Na teren su izašli i pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona.

“Uprava policije MUP-A USK-a, ovom prilikom poziva sve građane, a posebno građane Velike Kladuše i Bihaća gdje se i nalazi najveća koncentracija migranata, da sve aktivnosti poduzimaju u skladu sa važećim zakonskim propisima, da svojim postupcima ne naruše svoj sigurnost i sigurnost svojih sugrađana, a posebno da policijskim službenicima pruže svu potrebnu pomoć i saradnju kako bi isti nesmetano mogli poduzimati sve radnje u cilju zaštite građana i njihove imovine”, stoji u saopćenju MUP-a USK.

Građani Velike Kladuše kažu da su izgubili strpljenje čekajući državne vlasti da počnu raditi svoj posao i da migrantsku krizu stave pod kontrolu.

“Građani su pokušali na sve druge načine riješiti tu krizu sa općinom, gradom, kantonom, državom. I ništa, ništa. Samo su ih dovozili, dovozili i dovozili”, kaže stanovnik Velike Kladuše.

“Kažu Hrvatska policija tuče. Normalno, brane svoju državu. Tako treba i Bosna da brani svoju državu odnosno nadležne institucije, policija da brani a ne da mi građani uzimamo stvari u svoje ruke. Mi to nemamo pravo. Ukoliko ja nešto uradim, ja ću biti kažnjen”, poručuje građanin Velike Kladuše.

U Velikoj Kladuši je situacija odavno  postala nepodnošljiva i za građane i za migrante. Kapaciteti Mirala, jedinog kampa u ovom gradu su odavno popunjeni a migranata je sve više. Oni se nalaze na otvorenom, po ulicama, parkovima i napuštenim objektima. Svjesni su da su i oni, kao i građani Velike Kladuše, u teškoj situaciji.

“Građani Bosne i Hercegovine imaju problem i ja sam uz njih. Razumijem ih. Ovdje ima puno migranata a niko ne pomaže građanima Bosne i Hercegovine. Ne pomaže im ni vlada”, kaže migrant iz Alžira.

“Mi želimo otići odavde. Nemamo ni hrane ni krov nad glavom zato se ljudi i tuku među sobom. A i na granici imamo probleme. Tamo nas tuku”, rekao je migrant iz Bangladeša.

Na protestima koji su građani Velike Kladuše održali prošlog vikenda usvojeno je nekoliko zaključaka. Jedan od njih je i da se onemogući kretanje migranata. Za sutra je zakazana sjednica operativne grupe za upravljanje migrantskom krizom na području USK na kojoj bi se trebala donijeti Odluka o zabrani transporta migranata na području ovog kantona. Također, protesti zbog migrantske krize najavljeni su i u Bihaću za subotu 29. augusta.