Imala sam sreću da kao direktor USAID-a proputujem čitavu zemlju. Volim piti bosansku kafu sa prijateljima u Sarajevu ili Banjaluci. Volimo planinariti i iskusili smo sve prirodne ljepote ove zemlje, kazala je direktorica USAID-a u BiH Nancy Eslick u emisiji „Konačno petak“.

Eslick je u našoj domovini od 2019. godine.

„Ovo su bile dvije divne godine. Rekli su mi da je Bosna i Hercegovina zaista kompleksna zemlja i to je tačno. Ljudi su nevjerovatno marljivi, divni i zabavni. Imala sam priliku da obiđem veći dio zemlje“, kazala je Eslick.

Ove godine obilježava se 25 godina partnerstva između Bosne i Hercegovine i Američke agencije za međunarodni razvoj. Direktorica USAID-a kazala je da ova agencija, koja promovira demokratske vrijednosti,  radi u više od stotinu zemalja širom svijeta.

„Većina našeg osoblja su lokalni uposlenici. Više od 50 uposlenih je iz Bosne i Hercegovine“, kazala je.

Kada je pitanju omiljeno mjesto u našoj zemlji, Eslick kaže da je to Livno i tamošnji divlji konji.

„Nevjerovatno je biti među tim divljim životinjama. Moji prijatelji iz Amerike dolaze sljedeće sedmice i odvest ću ih na moje omiljeno mjesto u BiH, Livno“, poručila je Eslick.

Dodala je i da je USAID poslije rata u BiH bio fokusiran na rekonstrukciju, mostove i izgradnju puteva. Sada je fokus, ustvrdila je, na ljudskim pravima.