Rukovodstvo Evropske unije poručilo je da borba protiv terorizma nije usmjerena niti protiv jedne vjerske ili političke opredijeljenosti, već isključivo protiv terorizma kao sigurnosne prijetnje za sve ljude.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johnsson obratila se Komitetu za pravdu i unutrašnje poslove pri Evropskom parlamentu koji je zasjedao povodom nedavnih terorističkih napada u Francuskoj i Austriji.

Johnsson je najavila da će 9. decembra predstaviti novi plan borbe protiv terorizma koji za cilj ima jačanje saradnje u toj borbi.

“Naša borba protiv terorizma nije usmjerena niti protiv jedne religije niti vjerovanja ljudi. Naša borba je protiv terorizma i svih vrsta nasilja i ekstremizama“, kazala je Johnsson.

Ona je kazala da je Evropski parlament već uveo neke mjere jačanja antiterorističke borbe, uključujući jačanje kontrole vanjskih granica Evropske unije, pooštravanje regulativa vezanih za trgovinu oružja i vezanih za širenje retorike mržnje i propagande na internetu.

Izrazivši neophodnost uspostave sistema razmjene osnovnih podataka o svim licima umiješanim u terorističke aktivnosti, Johnsson je kazala da će EU raditi i na poboljšanju uvjeta društvene integracije migranata.