Evropska unija (EU) uvodi novi mehanizam koji će omogućiti bržu distribuciju vakcina protiv COVIDA-19 u zemljama Zapadnog Balkana, najavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Uspostavljamo mehanizam u EU za dobijanje doza od država članica koje se potom doniraju našem susjedstvu na Zapadnom Balkanu”, izjavila je von der Leyen potvrdivši da su evropske institucije preduzele ovaj korak nakon što se ispostavilo da je COVAX-u za sada teško da nabavlja vakcine te da će ovaj mehanizam poslužiti kao prelazno sredstvo, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na pitanje kada će biti moguće da zemlje Zapadnog Balkana dobiju evropske vakcine, Von der Leyen je samo kratko rekla “što je prije moguće”.

Inače, EK je zatražila od zemalja članica da do ljeta vakcinišu 70 odsto stanoviništva. Susjedi EU, u koje spada i Zapadni Balkan, moći će da nabavljaju vakcine preko COVAX-a koji je namijenjen za zemlje sa niskim i srednjim prihodima, kao i kupovinom od zemalja članica koje će najverovatnije imati višak vakcina protiv COVID-19.

“Ovo su pitanja od vlastitog interesa – što duže virus cirkuliše, to je veći rizik. U zajedničkom nam je interesu da dijelimo vakcinu sa trećim zemljama”, poručila je predsjednica EK, Ursula von der Leyen.

Takođe, Evropska unija uvodi još jednu zonu na COVID-19 mapi, kazala je von der Leyen. Biće to prema njoj “tamno crvena zona” koja pokazuje gdje je najveće prisustvo koronavirusa.

“Od građana koji dolaze iz ove zone će se zatražiti da se testiraju prije polaska, a po pristizanju će biti obavezan karantin”, najavila je ona nakon sinoćnjeg samita u formatu video-konferencije, kako bi članice EU koordinirale mjere za suzbijanja zaraze COVID-19.

Upravljanje granicama unutar EU je u nadležnosti članica tako da svaka ima svoja pravila.

Zemlje članice EU su raspravljale o mogućoj potvrdi vakcinacije koju su pokrenule neke države čija ekonomija zavisi od turizma. Neke druge zemlje članice su pokrenule pitanje potpune zabrane nebitnih putovanja kako unutar EU tako i van bloka.

Međutim, oko ova dva pitanja nema saglasnosti. Kada je riječ o potvrdi vakcinacije, kako je objasnio predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel to zahtjeva dodatna objašnjenja oko zajedničkih elemenata, kao i “kad kako i u kojom okolnostima bi se ova potvrda koristila”.

Sa druge strane, lideri zemalja EU su se složili da ne zatvore unutarnje granice EU, ali je najavljeno zaoštaravanje mjera putovanja.