Kantonalnoj bolnici Zenica isporučena su dva respiratora. Radi se o donaciji Evropske unije. Ova medicinska oprema biće od velike koristi za odjel intenzivne njege u Službi za infektivne bolesti zeničke bolnice.

Vrijednost respiratora koje je za potrebe Kantonalne bolnice u Zenici nabavila Evropska unija je 88.000 konvetrtibilnih maraka. Ova donacija ima veliki značaj za zeničku bolnicu.

ADNAN JUPIĆ, ministar zdravstva ZDK

“Siguran sam da će i ova današnja donacija, da je stigla u prave ruke, koja će omogućiti zdravstvenom sektoru ZDK da nastavi pružati kvalitetnu zdravstvenu uslugu …”

RASIM SKOMORAC, direktor Kantonalna bolnica Zenica

“Svaka ovakva pomoć je dobrodošla i mi smo izuzetno zahvalni EU koja je prepoznala naše potrebe i uvrstila nas u zdravstvene ustanove koje treba da dobiju ovakvu vrsu opreme za tretman Kovid pozitivnih pacijenata” …

Evropska unija od početka pandemije koronavirusa, za projekte podrške zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu izdvojila je 365.000 maraka. Donatorski programi, kako je najavljeno, bit će nastavljeni i u narednom periodu.

NIKOLA BIZEL, Delegacija EU u BiH

“EU će nastaviti pružati podršku ovoj zemlju. Mi smo svjesni potreba, već je izdvojeno 7 miliona Eura ukupno. Dio te vrijednosti je već isporučen, a preostali dio će biti isporučen tokom narednih sedmica i mjeseci …”

Donirani respiratori bit će stacionirani na intenzivnom odjelu Službe za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica. Pomenuti odjel početkom naredne sedmice dobit će još dva respiratora koje je nabavila Vlada Zeničko-dobojskog kantona.