Deset zemalja Evropske unije i sjevernog dijela Afrike, saglasne su o pitanju intenzivnije saradnje u borbi protiv ilegalnih migracija u Sredozemnom moru.

Ministri unutrašnjih poslova Španije, Italije, Francuske, Njemačke, Malte, Maroka, Libije, Alžira, Tunisa i Mauritanije online putem su se sastali s komesarkom EU za unutrašnje poslove Jilvom Johanson i komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelijem.

Sastanak je organizovan na inicijativu Italije, a razgovarano je o borbi protiv ilegalnih migracija u Sredozemnom moru. Dogovoreno je jačanje obostrane saradnje.

Iz EU su ukazali na potrebu spašavanja života u Sredozemnom moru, borbe protiv ilegalnih migracija, saradnje s policijskim snagama u zemljama Sjeverne Afrike, te odlučnost u borbi protiv kriminalnih grupa.

Zemlje učesnice su istovremeno podržale proces zajedničke saradnje koji se trenutno vodi protiv kriminalnih grupa koje organizuju nepravilne migracije, a koji će i u budućnosti biti nastavljen s pravnog i bezbjednosnog aspekta.

Deset zemalja je obećalo jačanje aktivnosti organizacija poput AFRIPOL-a, FRONTEKS-a i EUROPOL-a, a saglasne su i o jačanju finansiranja organizacija u borbi protiv nepravilnih migracija.