Evropska unija isporučila je danas Kosovu posljednju, petu turu vanredne pomoći u visini od pet miliona eura za suzbijanje pandemije COVID-19.

Vršilac dužnosti šefa Ureda EU na Kosovu Riccardo Serri isporučio je 30 respiratora za intenzivnu negu, 200 pulsnih oksimetara i 20 elektrokardiografa kosovskom ministru zdravlja Armendu Zemaju. Ukupna vrednost ove donacije iznosi skoro 900.000 eura i deo je pomoći EU Kosovu u visini od 5 miliona eura za suzbijanje pandemije COVID-19. Predmeti su nabavljeni preko Ureda Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

“Vjerujem da posebno 30 respiratora za intenzivnu negu mogu da naprave veliku razliku i olakšaju probleme u leijčenju nateže pogođenih infekcijom COVID-19“, rekao je Seri, saopšteno je iz Ureda EU na Kosovu.

Podvukao je da Kosovo ne može da priušti dalje pogoršavanje situacije oko pandemije COVID-19.

„Svako mora da preuzme svoju odgovornost i da poštuje pravila, poput držanja fizičke distance, nošenja maski, pranja ruku, izbjegavanja gužvi, kao što mi to radimo danas tokom ovog događaja“, rekao je on.

Istakao je da kosovska vlast mora da pokloni hitnu pažnju borbi protiv pandemije.

„Želio bih da iskoristim ovu priliku da pozovem Vladu i zdravstvene ustanove da izvrše neophodne pripreme u smislu budžetske raspodjele i drugih resursa da se pripreme najbolje što mogu“, rekao je Seri.

EU je u aprilu, maju, junu i julu Kosovu isporučila 10 vozila hitne pomoći, 190 bolničkih kreveta, 6.000 kompleta testova za COVID-19, 150 infuzionih pumpi, 127 pacijent monitora, 1,6 miliona različitih zaštitnih medicinskih rukavica, 127.000 respiratornih maski, 60.000 jednokratnih kombinezona, 23.000 vizira, 3.000 zaštitnih naočara i drugu medicinsku opremu.

Pored ove neposredne pomoći zdravstvenom sektoru, EU Kosovu pomaže i sa oko 63 miliona eura kao srednjoročnu mjeru za pomoć u vidu socio-ekonomskog granta i oko 100 miliona eura zajma kao makroekonomsku pomoć Kosovu.