Evropska unija više ne može pravno priznati venecuelanskog lidera opozicije Juana Guaida kao legitimnog predsjednika države nakon što je izgubio položaj predsjednika parlamenta, saopćio je blok 27 zemalja.

Sjedinjene Američe Države i Velika Britanija Guaidoa još uvijek vide kao legitimnog lidera Venecuele nakon spornog reizbora predsjednika Nicolasa Madura 2018. godine, a dvoje EU diplomata naglasili su da EU još uvijek ne priznaje Madura kao predsjednika.

Saopćenje EU izdato u srijedu takođe prijeti daljnjim sankcijama protiv vlade Madura, povrh embarga na oružje i sankcija venecuelanskim zvaničnicima koji su već uvedeni.

Međutim, vlade EU su u izjavi, koja je osudila parlamentarne izbore 6. decembra, za koje mnoge zemlje kažu da su namješteni, Guaidoa nazvale jednim od “predstavnika odlazeće Nacionalne skupštine”. Nova skupština, koju sada kontrolišu pristalice Madura danas je započela s radom.

Dvoje diplomata iz EU rekli su da je Guaido i dalje jedna od najvažnijih prodemokratskih ličnosti u Venezueli, gdje EU, SAD, Velika Britanija i Latinska Amerika žele posredovati u organizaciji slobodnih i poštenih izbora.