Izvršni organ EU saopćio je danas da bi blok mogao uvesti nove sankcije Rusiji tek nakon što istraga otkrije ko je odgovoran za ono što Njemačka naziva namjernim trovanjem nervnim agensom ruskog opozicionog čelnika Alekseja Navalnog.

Čelnici Evropske unije nisu štedili riječi u izražavanju osude sumnjivog trovanja Navalnog, dok pozivi rastu da se kazni Rusija zbog upotrebe agensa u sovjetskom stilu, iste supstance za koju Britanija navodi da je korištena protiv ruskog dvostrukog agenta u napadu u Engleskoj u 2018.

Čelnica Evropske komisije, Ursula von der Leyen nazvala je to “žalosnim i kukavičkim aktom” a njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da je “uznemirujući”.

Portparol Evropske komisije, Peter Stano, izjavio je u četvrtak da za sada nikakva istraga slučaja Navalni nije u toku, i da Rusija treba da provede nezavisnu istragu kako bi privela počinioce pravdi, te da će blok reagirati na osnovu narednih koraka Moskve.

Merkel se suočava s pritiskom da ponovo razmotri ugovor o otvaranju plinovoda Sjeverni tok 2 zbog slučaja Navalni, dok je Kremlj odbacio optužbe da je Rusija odgovorna i tvrdi da ne vidi nikakve osnove za sankcije protiv Moskve, prenosi Reuters.