Uslov za ukidanje OHR nije ispunjen, a to je Agenda 5+2, kazala je za BHRT portparolka Evropske komisije Eliz Kastiljo Nieto govoreći o novoj inicijativi Kine i Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a.

Evropska unija očekuje dobru saradnju sa novoimenovanim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je imenovan na ovu poziciju, te će stupiti na dužnost 1. augusta, istakla je ona

Njega je imanovao PIC (Vijeće za provedbu mira u BiH) prema važećim procedurama. Očekujemo da OHR kontinuirano radi na ispunjavanju 5+2 Agende koja je dogovorena 2008. godine, a ona je uslov za gašanje OHR-a.

Također je kazala kako EU nastavlja da sarađuje sa Bosnom i Hercegovinom na implementaciji 14 ključnih prioriteta iz mišljenja EK te od domaćih vlasti očekuju da u narednim mjesecima pokušaju napraviti progres u ovim zadacima.

Ovo uključuje sprovođenje zakona, te reformi iz oblasti pravosuđa, kao i dogovor oko Izbornog zakona. To su ključne reforme koje BiH mora ozbiljno shvatiti na svom putu ka integracijama u EU

Podsjetimo rusko-kineski prijedlog je da se visokom predstavniku ograniče ovlaštenja, te da njegova kancelarija bude zatvorena 31. jula sljedeće godine. Iz ambasada dvije zemlje stalne članice Savjeta bezbjednosti UN u našoj zemlji stavovi su protivni ruskom prijedlogu.